MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
A háztartások energiafüggetlenségét ígérik

A háztartások energiafüggetlenségét ígérik

raketa.hu/FELKAI ÁDÁM

Az F3800 hordozható, teleszkópos fogantyúval és kerekekkel is rendelkezik.

A fejlesztésre a Kickstarteren gyűjtöttek 6 millió dollárt, és már kapható is az eszköz, amivel feltölthetünk elektromos autót vagy áramkimaradás esetén napokig működtethetjük az otthonunkat. Ráadásul az eszköz annyira mobilis, hogy magunkkal is vihetjük.
Az Anker Solix F3800, egy sokoldalú és hordozható akkumulátoregység kiszállítása egy sikeres 6 millió dolláros Kickstarter kampány után az év elején már meg is kezdődött – írja a Verge. Az eszköz egyszerre alkalmas egy hétvégi kiruccanás energiaszükségletének a fedezésére, de jó biztonsági megoldásként arra az esetere, ha az otthonunkban akár hosszan tartható áramszünet lepne meg minket. A Solix F3800 3999 dolláros áron kerül forgalomba, és az általános értékesítés január 9-én nyílik meg.

Az alapdarab, egy 3,84 kWh-s akkumulátoregység 26,9 kWh-ig bővíthető hat darab 3,84 kWh-s BP3800 LFP bővítőakkumulátor hozzáadásával. Az eszköz akár 6000 W-os kettős feszültségű (120 V / 240 V) váltakozó áramú kimenetet kínál, amely képes a legkülönbözőbb háztartási készülékek működtetésére, beleértve a légkondicionálókat és a vízszivattyúkat. Nagyobb teljesítményigény esetén két F3800-as egység egybe is csatlakoztatható, amelyek 12 000 W kimenetet és 53,8 kWh kombinált kapacitást biztosítanak.

A Verge cikke ehhez hozzáteszi, hogy egy átlagos amerikai háztartás körülbelül 29,2 kWh-t fogyasztott naponta 2022-ben, ami azt jelenti, hogy egy teljesen kibővített Anker-rendszer körülbelül két napig, vagy akár tovább is elláthat egy otthont, ha csak alapvető eszközöket használnak. Egy hazai háztartás energiafogyasztása ennél jóval kevesebb volt 2022-ben: mindössze 7 kWh volt az átlagos napi fogyasztás, vagyis nálunk még tovább bírná ez az eszköz.

Az F3800 hordozható, teleszkópos fogantyúval és kerekekkel is rendelkezik, mint egy bőrönd, és ekár 2400 W-os napelemhez is csatlakoztatható, így lényegében egy 60 kg tömegű mobil napelem generátor áll a rendelkezésünkre, amely hasznos lehet lakóautókhoz, csónakokhoz vagy akár kisebb lakóházakhoz is. Sőt adott esetben akár 6000 W / 240 V-os elektromos járműveket is lehet róla tölteni.

Az Anker nem csak magára az F3800-ra összpontosít, de a terméket különböző felszereltségű változatokban kínálja – ezek ára és összetettsége egyaránt eltérő (értelemszerűen), és lényegében különböző szintű vezérlést biztosítanak az otthoni áramkörök felett.

A prémium Solix F3800 Home Power Kit jelenleg sajnos csak az Egyesült Államokban érhető el, és tartalmazza magát az akkumulátoregységet, további elektromos alkatrészeket, valamint az Anker Home Power Panel-t az akkumulátoros biztonsági mentéshez és az automatikus áramkörváltáshoz. Az eszköz a meglévő tetőtéri napelemekből származó energiát is képes tehát eltárolni, ám a rendszer nem tudja visszavezetni a felesleges villamos energiát a hálózatba.

A prémium felszereltségű változatnál kevesebbet tud ugyan, de olcsóbb a Home Backup Kit, amely tartalmaz egy 10 áramkör táplálására alkalmas 120 V / 240 V átviteli kapcsolót, amely lehetővé teszi, hogy a Solix F3800 és bármely bővítőelem közvetlenül a külnböző otthoni hálózatokat úgy táplálja, akár a klasszikus generátorok. A Home Power Kittől eltérően a Home Backup Kit kézi beavatkozást igényel, ha az áramköreink táplálását át akarjuk váltani a Solix F3800 akkumulátoregységre.

Az Anker azt tervezi, hogy 2024-ben egy még erősebb otthoni biztonsági mentési megoldást dob piacra, amely a Tesla Powerwalljához hasonlóan a falhoz rögzíthető.

(Kép: Anker)