MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A halál más, mint amilyennek hisszük

A halál más, mint amilyennek hisszük

hrglobe.hu

Nem is olyan félelmetes az elmúlás?

Amint arról a Psychological Science című lapban közzétett tanulmányt vezető Kurt Gray, az Észak-Karolina Egyetem munkatársa beszámolt, a halállal kapcsolatban legtöbbünknek a szomorúság és a félelem jut az eszébe, ám úgy tűnik, a halál valójában egyáltalán nem ilyen.

Gray és munkatársai két vizsgálatot végeztek, az elsőben rákban vagy amiotrófiás laterálszklerózisban haldokló betegek blogbejegyzéseit kísérték figyelemmel, melyek legalább három hónapon keresztül minimum tíz bejegyzést tartalmaztak, és melyek szerzői a blog szerkesztése közben életüket is vesztették. Ezzel párhuzamosan megkértek néhány embert arra, hogy képzeljék magukat egy rákbeteg helyzetébe, tudván, hogy már csak néhány hónapjuk van hátra, és így posztoljanak az internetre.

Egy számítógépes algoritmus segítségével a kutatók a valós és a képzelt blogok szövegeit egyaránt szóról-szóra kielemezték, elsősorban arra összpontosítva, hogy mennyi negatív és mennyi pozitív töltetű szót tartalmaznak. Az eredmények azt mutatták, hogy a ténylegesen haldoklók blogbejegyzései sokkal több pozitív és sokkal kevesebb negatív gondolatot közöltek, mint azokéi, akik csak beleképzelték magukat egy haldokló helyzetébe, ráadásul előbbiek posztjai az idő előrehaladtával csak egyre pozitívabbak lettek.

Egy másik vizsgálat során a kutatók hasonló módon elemezték ki halálsoron levő emberek utolsó szavait, és vetették össze olyanokéval, akik csak elképzelték, hogy mik lehetnek egy ilyen ember utolsó gondolatai. Az eredmény itt is ugyanaz lett, akik ténylegesen várták a halálukat, sokkal több pozitív kifejezést használtak, mint azok, akik nem.

A halál közelében levők minden esetben a vallásra, családra összpontosítottak, és így próbálták a szorongásukat oldani, és összességében az derült ki, hogy egész másmilyen a halál közelségében lenni, mint ahogy azt mi emberek elképzeljük.