MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A gomba egészségvédő hatása

A gomba egészségvédő hatása

hazipatika.com

Rendszeres gombafogyasztással csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.

Mennyi gombát együnk?

A Penn State Cancer Institute tanulmányát idéző írás szerint már napi 18 gramm gomba fogyasztásával jelentősen, akár 45 százalékkal csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Hogy mennyi is 18 gramm? Nagyjából egy közepes kétspórás csiperkegomba elfogyasztásával már kipipálhatjuk ezt a mennyiséget. Tehát szó sincs arról, hogy untig kellene ennünk a gombát.

Miért épp a gomba?

A tanulmányt jegyző kutatók 17 korábbi, 1966 és 2020 között megjelent tudományos munkát elemeztek, kapcsolatot keresve a gombafogyasztás és bizonyos rákbetegségek, különösen a mellrák kialakulása között. Véleményük szerint a magas vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalomnak köszönhető a gombák egészségvédő hatása. Különösen az ergotionein nevű antioxidánsra hívták fel a figyelmet, amely a tudósok szerint kiváló sejtvédő anyag. A gombák kapcsán egyébként már korábbi kutatások is kiemelték, hogy képesek lehetnek csökkenteni például a prosztata- vagy améhnyakrákkialakulásának kockázatát, illetve segíthetik az agyi funkciók javítását.

Milyen gombát válasszunk?

Bár a tudósok szerint a shiitake és a laskagomba több ergotioneint tartalmaz, mint például a portobello, ugyanakkor azt mondják, bármilyen gomba fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.