Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A fakivágásra nyomós indok és engedély szükséges

A fakivágásra nyomós indok és engedély szükséges

hovege.hu

Súlyos büntetést kaphatnak a kertes ház tulajok a fakivágásért: mikor, mi a teendő?

Portán belül mindenki azt csinál, ami akar, gondolhatnánk, csakhogy ez nem teljesen van így. Budapesten, a megyei jogú városokban, nagyobb településeken fakivágási engedélyt kell kérni, akár belterületen, akár közterületen van a fa. Bírság lehet a vége, ha nem így járunk el. A fakivágás büntetés nélkül is elvégezhető, csak be kell tartani az előírásokat.

A fakivágásnak komoly szabályai vannak. Mit szabad és mit nem?

A fák megbetegedhetnek, elöregedhetnek, balesetveszélyessé válhatnak, ilyenkor nincs mit tenni, ki kell őket vágni. Azonban csak úgy, nagy hirtelenjében nem eshetünk neki, az előírásoknak megfelelően kell eljárnunk.

Azt, hogy a kertünkben, vagy a házunk előtt álló fát kivághatjuk-e, rendelet szabályozza. Ráadásul, mivel ezek a rendeletek lakóhelyenként eltérőek lehetnek, mindenképp érdemes jól utánajárni, mielőtt a baltáért nyúlnánk. A szabályozások minden, a településen található ingatlanra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy azok tulajdonosa magánszemély, jogi személy vagy éppen maga az önkormányzat. Az sem számít, hogy az adott terület, ahol a fa áll, építési telek, beépítetlen terület vagy akár egy közpark. És igen, azt sem nézik, ki ültette azt a fát.

Ha a fa közterületen áll…

A közterületen található fás növény minden esetben az önkormányzat tulajdonát képezi függetlenül attól, hogy azt ki ültette. A közhasználatú zöldfelületek esetében a fák és cserjék ültetése és kivágása bejelentés-köteles tevékenység, és kizárólag az önkormányzat tudomásulvétele esetén végezhető.

Ha házunk előtti fát akarjuk kivágni, akkor az adott település jegyzőjéhez kell fordulni, és egy formanyomtatványon vagy digitális úton kérni kell a fa kivágásának engedélyezését. Kérésünket meg kell indokolni: jellemzően vagyonvédelmi, életvédelmi, esetleg egészségvédelmi szempontok számítanak. (A „nem tudunk parkolni a ház előtt” nem elég nyomós indok.)

Kevesen tudják, de a metszésre is vonatkoznak szabályok. A telkünkön, a saját udvarunkon lehet metszeni, de ha ezt közterületen kívánjuk elvégezni, az minden esetben engedélyhez kötött.

Ha a fa a kertünkben áll…

Budapesten, a megyei jogú városokban, a nagyobb lélekszámú településeken nemcsak közterületen, hanem belterületen is fakivágási engedélyt kell kérni. Akkor is, ha pótlandó a fa, és akkor is, ha nem. A gyümölcsfák kivételnek számítanak, de a diófa már határeset, bizonyos településeken engedélyköteles, máshol nem.

Általánosságban elmondható, hogy a 10 centiméternél nagyobb törzsátmérővel rendelkező díszfák esetében engedély szükséges a kivágáshoz, a gyümölcsfáknál pedig 20 centiméter a határ. Ha védett fáról van szó, csakis a fa egészségi állapota, illetve veszélyessége indokolhatja a kivágást, illetve, ha építési munkálatok miatt kell kivágni.

Ha megvan az engedély, akkor a fát nagy valószínűséggel pótolnunk kell. A pótlásról a helyi szabályozás szól, de jellemzően ültetni kell a fa méreteihez képest ugyanannyit. Pl. ha egy 50 cm-es hársfa kivágásához kaptuk engedélyt, akkor azt 5 db 10 cm-es átmérőjű hársfával kell pótolni. Ez is településenként változó, van ahol egy kivágott fa helyett csak annyi a kitétel, hogy egy másikat kell ültetni.

Mit kell tennünk, ha egy fa életveszélyes?

Mielőtt nekiállnánk a fa kivágásának, nézzük utána, hogy lakhelyünkön van-e a fakivágásra vonatkozólag bármiféle szabályozás. Jelenteni kell, ha egy fa egy nagyobb vihar következtében megsérült, megdőlt, illetve ha valaki a lakók közül allergiás rá, és ezért kell kivágni. A kérelmeket minden esetben a Polgármesteri Hivatalhoz kell eljuttatni. Az elsőfokú döntést a település jegyzője hozza meg – hívja fel a figyelmet a Vérteserdő Zrt.

Ha egy fa életveszélyes, aki engedély nélkül is kivágathatjuk, azonban bizonyítani és dokumentálni kell. Bejelentés is itt szükséges.

Fakivágás büntetés – mennyi az annyi?

Aki engedély nélkül vág ki fát, az ellen szabálysértési eljárás kerül lefolytatásra, ezen kívül a kivágott fát pótolnia kell, és kötelezhető akár a kivágott fa értékének megfizetésére is. A büntetés mértéke függ a fa fajtájától, a méretétől, a mennyiségtől és a védettségétől. Több fa engedély nélküli kivágásáért akár 5-6 millió forintos bírságot is kiszabhatnak. Azonban nem csak mi dönthetünk egy fa kivágása mellett. Akár a jegyző is kötelezhet minket rá, ha úgy ítélik meg, hogy a fa veszélyt jelent.

Ha valaki illegálisan vágja ki a fát, akkor büntetésként a fa méretéhez képest háromszoros ültetési kötelezettsége lesz, de ez is területileg változó. Létezik olyan, hogy famegváltás, amikor valaki nem tudja saját kertjében elültetni a fát, akkor az önkormányzat megnevez vagy kijelöl egy olyan területet, ahol el lehet ültetni a pótlást, vagy ennek megváltására kötelezheti.

A büntetés nagyon ritkán milliós tétel, de nem is mindig apró. 2020-ban pl. Leányfalun róttak ki 800 000 forintos bírságot.

Mikor tilos a fakivágás?

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Ez, az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat felesleges és káros, továbbá a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges elüldözését és akár sérülését, pusztulását okozza – magyarázza a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fák és bokrok kivágása számos okból indokolt lehet a bel- és külterületeken egyaránt, ezt az egyesület is elismeri. Mint írják, a munkát erősen ajánlott az ősztől a tél végéig tartó nyugalmi időszakra tenni, amikor a természetvédelmi kockázat elenyésző. Már az augusztus-szeptemberi ütemezéssel is jelentősen csökkenthető a probléma.