MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A fakivágások az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik

A fakivágások az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik

magro.hu

A bokros- és a fakivágás jelentős károkat okoz a madaraknak a költési időszakban.

Súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek a madarak szaporodási és vegetációs időszakában végzett fa- és bokroskivágások, amelyek védett állatfajok tömeges sérülését és kínhalálát okozzák. A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Számos fajnak pedig másodköltése is van. A kivágások ráadásul az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megkezdődött a fészeképítéssel. A tojások kiköltése és a fiókanevelés április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van júniusban és júliusban. A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, és/vagy sérülését okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Van, amikor indokolt a kivágás, de azt jókor kell megtenni

A fás szárú növényzet, azaz a bokor- és fakivágás sok esetben és számos okból indokolt lehet. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózat nyomvonalán túlnövő, vagy éppen az értékes gyepterületeket elfoglaló fás szárú vegetáció az emberi létesítmények funkcióját, illetve az élőhelyek fenntartását akadályozza. Így ezekben az esetekben a fakivágások indokoltak. A lényeg azonban az, hogy ez a munka jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra a bel- és külterületeken egyaránt. A rosszkor és rosszul végzett területrendezés ugyanis, különösen, ha ez a fás szárú növényzet vegetációs időszakban történő tömeges eltávolításával jár együtt, jelentős természetvédelmi kárt okoz.

Segítséget kér a madárvédelemhez az egyesület

Az MME arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb területen észlelnek fa- és bokroskivágásokat, értesítsék a hatóságokat. Készítsenek fotót telefonjukkal, és küldjenek tájékoztató e-mailt a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának, vagy a hivatal központi címére.