MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A dél-olaszországi kisváros fizet a letelepedő családoknak

A dél-olaszországi kisváros fizet a letelepedő családoknak

nlc.hu

Letelepedésért pénzt kapnának a családok egy dél-olaszországi községben.

Az elmúlt pár évben sokszor érkeztek hírek, miszerint elnéptelenedett olasz városok azzal hirdetik magukat, hogy pár euróért adnak ingatlant a beköltözőknek, de mint kiderült, sokan attól félnek, hogy a könnyen megszerzett ingatlanokat inkább nyaralónak használják a népek. Teora község viszont csavart még egyet a rendszeren. A Világgazdaság a CNN-re hivatkozva közli, hogy szép számú lakót tudnak magukhoz csalogatni, ha felajánlják a hozzájuk költözőknek a bérleti díj fizetését, összesen 150 euróval járulnak hozzá az újonnan érkezőknek egy üres ház bérleti díjához, illetve 5 ezer eurót (körülbelül 1,67 millió forintot) ajánlanak fel, ha meg is vásárolnak egy ingatlant.

A vásárlóknak minimum három évig Teorában kell tartózkodniuk, és a jelentkezéskor legalább egy gyermeknek kell lennie.

Stefano Farina polgármester azt mondta a CNN-nek, hogy szerinte az 1 eurós házvásárlók évente csak néhány hónapra jönnek nyaralóként, ez pedig nem megoldás. Ha viszont a vásárlók le is telepednek, ezáltal a gyerekek is a helyi iskolákba járnak, Teora vérkeringése felfrissülne. A polgármester elmondása szerint a község lakossága drámai módon csökkent az 1980-as földrengés után, amely súlyos károkat okozott Teorának, valamint a közelben lévő Lioninak, 40 év alatt sem sikerült felépülniük a tragédiából.

Teorában jelenleg évente két gyermek születik, ezzel szemben húszan halnak meg. A legutóbbi népszámláláskor 1494 főt számoltak.