MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A Citroën bemutatta a legolcsóbb elektromos autót

A Citroën bemutatta a legolcsóbb elektromos autót

player.hu

Az Ami kisebb, mint a Smart, és havi hétezer forintért vihető.

A Citroën gyártásba adja az elektromos hajtású minimálautóját, amit kedvező havidíjért lehet használni azokban az országokban, ahol kapható lesz. 

A márka századik születésnapjára készült az egy éve bemutatott Ami One tanulmány, egy elektromos hajtású minimálautó, amit zsúfolt nagyvárosi forgalomba szántak. A Citroën most úgy döntött, hogy idén gyártásba adja a típust. Az Ami neve egyébként a hatvanas-hetvenes évek elérhető áron kínált kompakt autójáról lehet ismerős.

A városi minik között is a legkisebb lesz az Ami, a 2,41 méteres hossza még a legelső Smartnál is rövidebb kilenc centivel, ehhez mindössze 1,39 méter széles és 1,52 méter magas, amivel a legapróbb parkolóhelyre is be lehet vele férni. A pöttöm méreteknek köszönhető, hogy a 14 colos kerekein a 485 kilogrammos Ami képes 7,2 méteres körön megfordulni.

A hajtása természetesen elektromos, és mivel hivatalosan mopedautóról van szó, aminek a sebessége 45 km/óránál korlátozott, ezért egy 8 lóerős elektromotor is elég hozzá, az akkumulátora 5,5 kilowattórás, amivel 70 kilométert mehet egy feltöltéssel.

A töltés az otthoni konnektorról is megvan három óra alatt, a kábelt a kocsiból lehet kihúzni, mint egy porszívóét.

A Citroën annyira egyszerűre alkotta meg az Amit, amennyire csak lehet, a sárvédők és az ajtók például egyformák, ezért a két oldalon ellenkező irányba nyílnak, az ablakok kihajthatók. A belsőben csak a legszükségesebb dolgokat találod meg, az infotainment szerepét már a telefonod látja el, amire külön alkalmazást lehet letölteni.

A franciáknál 14, más európai országokban 16 éves kortól jogosítvány nélkül is vezethető mopedautót rendkívül olcsón tudja kínálni a Citroën.

A francia ára 6000 euró, ami kétmillió forintnak felel meg, de tartós bérletre is lehet vinni, 2644 euró (900 ezer forint) befizetésével 48 hónapra havi 20 euróért, azaz 6800 forintért.

Az Ami, amit interneten lehet megrendelni, természetesen a közösségi autómegosztóknál is megjelenik, ott 26 eurócentbe (88 forintba) kerül egy perc használat, olcsóbb, mint egy mopedet kibérelni Párizsban. Később más országokban is bevezetik: egyelőre Belgium, Németország, Olaszország, Portugália és Spanyolország lett tervbe véve.