MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
A britek visszatérnek a „Horizont Európába

A britek visszatérnek a „Horizont Európába"

hvg.hu

A miniszterelnök aláírására vár már csak, hogy hivatalossá váljon a britek visszatérése.

Megszületett az Egyesült Királyságnak az EU 100 milliárd eurós Horizont kutatási és innovációs keretprogramjába való visszatérését előkészítő megegyezés – írja a BBC. A megállapodás Rishi Sunak miniszterelnök asztalán van, már csak alá kell írnia. A hivatalos bejelentésre azonban keddig várni kell, aznap találkozik ugyanis a brit kormányfő Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Az uniós kutatásfinanszírozási programba a britek visszatérése azért vált lehetővé, mert még az év elején sikerült tisztázni a Brexit egyik fontos vitás pontját, ami az Észak-Írországhoz kapcsolódó kereskedelmi szabályozásokra vonatkozott.

Mindez annak tükrében kap egy sajátságos árnyalatot, hogy az Erasmus és a Horizont programokból származó támogatásoktól azért zárták el az uniós tagállam Magyarországot, mert az unió összeférhetetlenségi elveivel ellenkezett, hogy vezető politikusok ültek be az alapítványi struktúrába átrendezett nagyobb egyetemek kuratóriumaiba. Ugyan a kormány gyorsan visszakozott ebben a kérdésben, ám az alapítványi egyetemek gazdálkodásának átláthatósága ügyében nem tett lépéseket, így a vitás helyzet továbbra is fennáll az unióval. Olyannyira, hogy alig pár napja zártak ki két alapítványi egyetemet is az Erasmus+ program egyik pályázatából.