Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Áramjelentést is láthatnak a tévénézők Franciaországban

Áramjelentést is láthatnak a tévénézők Franciaországban

telex.hu

Az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni.

Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések áramjelentéssel egészülnek ki, melyek az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni – idézi az MTI a Le Parisien cikkét.

Az újítás része a francia nemzeti energiamegtakarítási tervnek, és ezzel szeretnének minél több embert rávenni a spórolásra. A kormány reményei szerint így lehetővé válna, hogy az áramszolgáltatások zavartalanul működjenek télen is.

Az időjárás-jelentések után a nézők zöld, sárga vagy piros jelzéseket láthatnak: zöld jelzésnél az ország áramfelhasználása kiegyensúlyozott, a sárga az áramszolgáltatás leterheltségét jelzi, vörös jelzésnél pedig ellátási zavarok, áramkimaradások lehetnek.

Vészhelyzet esetén az áramfogyasztást is korlátozhatják. Ez azt jelentené, hogy a embereket arra kérnék, csökkentsék áramfogyasztásukat reggel 8 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között.

Az áramhálózat állapotát az RTE francia áramszolgáltató is feltünteti honlapján, „ökoWatt” jeligével.

Franciaországban azért alakulhatnak ki áramellátási problémák, mert az ország ötvenhat atomerőművének körülbelül fele karbantartás miatt nem üzemel.

A francia kormány nemrég bejelentette, hogy 45 milliárd eurós (körülbelül 19 ezer milliárd forintos) csomaggal segítené ki a francia családokat és vállalkozásokat. Ennek a csomagnak a része lenne egy hárommilliárdos keret azoknak a cégeknek a kisegítésére, amelyeket így is megszorongat az energia ára; a jövedelemadó-sávokat pedig 5 százalékkal emelik meg, hogy így védjék meg a háztartásokat az inflációtól. Megemelnék a tanári fizetéseket is, tízezer új álláshelyet hoznának létre a közszférában – köztük kétezer új tanári állást.