MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A hosszú élet titka...

A hosszú élet titka...

magyarmezogazdasag.hu

...a lencsében és a teljes kiőrlésű gabonákban rejlik.

Egy új tanulmány szerint a feldolgozott és a vörös hús elhagyása az étrendből a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a diófélék fogyasztása javára több mint egy évtizeddel növelheti a várható élettartamot.
Egy kutatócsoport összehasonlította a „tipikus nyugati étrendet” az „optimális étrenddel”, és megállapították, hogy az utóbbi étrendre való áttérés a nők esetében 10,7, a férfiak esetében pedig 13 évvel meghosszabbíthatja az életet. A tanulmány az amerikai felnőttek várható élettartamát vizsgálta és arra a következtetésre jutott, hogy az egészségesebb táplálkozással járó változtatások már az élet korai szakaszában nagyobb élettartam-nyereséget eredményezhetnek.

A norvégiai Bergeni Egyetem kutatói azt találták, hogy több hüvelyes zöldség fogyasztásával lehet elérni a legnagyobb életév-nyereséget: a férfiak és a nők várható élettartamát együttesen mintegy 2,3 évvel növelte. Ezenkívül nagyobb mennyiségű teljes kiőrlésű gabonaféle fogyasztásával további 2,2 évvel, míg a diófélék fogyasztása közel két évvel meghosszabbíthatjuk az élettartamunkat.

A tanulmány szerint a későbbi életkorban végrehajtott étrendi változtatások még a 80-as éveikben járó emberek esetében is jelentősen megnövelhetik a várható élettartamot.

A 60-as éveikben járó férfiak és nők együttesen 8,4 évet nyerhetnek, ha a vörös és feldolgozott húsokat az „optimális étrendre” cserélik, míg a 80-as éveikben járók még 3,4 évet adhatnak hozzá az élettartamukhoz.
A PLOS Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy „jelentős egyéni eltérések voltak az étrendek profiljában”, ami azt jelenti, hogy az étrend változtatások előnyei személyenként eltérőek voltak, az aktuális táplálkozási szokásoktól, életkortól és életmódbeli tényezőktől függően.

Például azok az emberek, akik már olyan ételeket fogyasztanak, amelyek viszonylag hasonlók az „optimális étrendhez”, kevesebb további előnyre számíthatnak, mint a „tipikus nyugati étrendet” fogyasztók.
„A különböző élelmiszercsoportok relatív egészségügyi potenciáljának megértése lehetővé teheti az emberek számára, hogy megvalósítható és jelentős egészségügyi előnyöket érjenek el” – írják a tanulmány szerzői.