Tam_Bau
MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Vörösvirágú juhar és ujjas juhar

Vörösvirágú juhar és ujjas juhar

workz.hu

Eleganciát és őszi színpompát varázsolhatunk a kertbe.

Juharfajták jellemzői

Amennyiben különleges juhart szeretnénk a kertünkbe ültetni, keressük a vörösvirágú juhart (Acer japonlcum) vagy az ujjas juhart (Acer palmatum). Mindkét faj laza koronájú alacsony fa vagy nagy cserje, erősen szárnyalt levelekkel, szép bíborszínű virágokkal és jellegzetes, mutatós őszi lombszínnel.

A vörösvirágú juhar (Acer japonicum) különböző fajtáit kínálják. Legismertebbek az üde zöld lombú, narancsvörös őszi színezetű ‘Aconitifolium’, valamint a mélyen karéjos levelű, ősszel kárminvörösre színeződő ‘Vitifolium’.

Az ujjas juhar (Acer palmatum) számtalan fajtájára a rendkívül finoman osztott lombozat jellemző, amely többnyire laposan nő az ívesen lecsüngő hajtásokon. Néhánynak ezenkívül mutatós, színes kérge is van. A legismertebb fajta az ‘Atmpurpureum’, amely kármin-vagy sötétvörös őszi lombszínével díszít.

Kedveltek a ‘Dissectum’ fajták is, melyeknek finoman hasított, szinte szálszerű leveleik vannak, és tömzsi félgömb alakúra nőnek (maximális magasságuk 3 m). Különböző színű fajtáik léteznek: a ‘Dissectum nigrum’ feketéspiros lombú, a ‘Dissectum Garnet* vörösesbarna és a ‘Dissectum Viride’ világoszöld lombú. Ez utóbbi ősszel sárgáspiros színezetet ölt.

Különlegesek a japán fajták:’Sango-kaku’, ‘Omurayama’, ‘ Osakaz’ és ‘Ukegumo’, amelyek élénk őszi színekben pompáznak.

Juhar ültetése

Mindkét juhar ideális növény kis kertekbe. Szoliterként festőien szép termetének köszönhetően gyönyörű látványt nyújt nagy gyepfelület közepén, a kis kerti tó partján, előkertben, sziklakertben vagy a terasznál.

Félárnyékos helyre is ültethetjük magasabb fákból álló csoport mellé. Ilyen védett helyeken különösen jól kibontakozik és mutatós, színpompás előteret biztosít. Ügyeljünk arra, hogy a növények között elegendő távolságot hagyjunk, így a laza koronaforma zavartalanul kibontakozhat.

Ezeket a juharokat tetőkertekbe is ültethetjük, az alacsony fajtákat dézsába és hordóba is. Bonsai neveléséhez is használhatjuk e különleges szépségű cserjéket.

Ültetés menete

Ássunk kétszer akkora gödröt, mint a gyökérlabda. A kiemelt földet keverjük kiadósan tőzeggel és komposzttal.

Vegyük ki a növényt a konténerből. A gyökérlabda földjét óvatosan lazítsuk fel, az összegabalyodott gyökereket kissé szedjük szét.

Tegyünk a gödörbe néhány lapátnyi feljavított földet. A juhart úgy állítsuk be, hogy ugyanolyan mélyre kerüljön, ahogy a konténerben volt.

Töltsük fel a gödröt a föld-komposzt keverékkel. Alaposan nyomkodjuk le, nehogy üregek keletkezzenek.

Alakítsunk ki öntözőtányért a cserje körül. Kiadósan öntözzük meg, hogy a gyökerek beágyazódjanak a földbe.

Juhar gondozása

A juhar egyszerűen gondozható fa. Áprilistól májusig virágzik. A fent említett két juhar enyhe árnyékban fejlődik a legjobban. Nyirkos, jó vízáteresztő talajt igényel. A talaj szárazsága levél-barnuláshoz vezet. Mindkét juhar érzékeny a mészre.

Tavasz – ültetés és trágyázás

A tavasz kedvező időszak a faültetésre. A már megeredt juharfákat trágyázzuk meg. Ehhez szórjunk a fa alá egy kevés trágyát, vagy terítsünk szét 5 cm vastagságban érett komposztréteget.

Mindkettőt felületesen dolgozzuk a talajba. A megfagyott és elhalt ágakat távolítsuk el. Alapvetően azonban ne metsszük meg a juhart, mert jellegzetes formája így bontakozik ki a legjobban.

Ősz – talajtakarás és lefedés

A gyökér környékén takarjuk a talajt avarral vagy kéregzúzalékkal. Az idősebb bokrok alapvetően eléggé fagytűrőek. de a fiatal példányokat télre takarjuk be fenyőágakkal.

Növényvédelem

A juhart gyakran támadják meg gubacsképző atkák. Ezek parányi pókok, amelyek gubacsok képződését okozzák. Nem szükséges védekezni ellenük. Bár a fertőzés látványa nem szép, nem károsítja túlzottan a növényt. Az erősen fertőzött leveleket levághatjuk vagy letéphetjük.