Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 21.
Máté, Mirella
„Virtuális agronómus

„Virtuális agronómus" a kínai felhőkarcolóban

agroinform.hu

Alul téglalap alakú, majd felfelé haladva fokozatosan gömbölyödik a világ első farmként is működő felhőkarcolója.

A CRA-Carlo Ratti Associati egyesítette az építészetet a városi mezőgazdasággal a cég újonnan bemutatott Jian Mu tornyában, Shenzenben, Kínában. A 218 méter magas épület teljes homlokzatán egy óriási függőleges hidroponikus farm létesült, amely 40 000 ember táplálásához elég növényt termel.

Az 51 emeletes toronyban lakóirodák, szupermarket és egy belső udvarral rendelkező étkező is lesz pihenésre és a társadalmi összejövetelekre.

A Jian Mu torony nemzetközi pályázat keretében keresett tervezőt. A pályázatot a kínai Wumart szupermarketlánc írta ki, amely megvásárolta a még utolsó üres telket Sencsen központi üzleti negyedében. Az önfenntartó gazdálkodás ötlete lehetőséget ad a lakóknak, hogy friss zöldségeket és gyümölcsöket termesszenek és fogyasszanak a toronyból, ahol becslések szerint évente 270 000 kg élelmiszert tudnak előállítani. A tájteraszok sokféle növényt tartalmaznak, beleértve a tavirózsát, a páfrányt és a licsit, segítve a biológiai sokféleség megőrzését.

A Jian Mu Tower azonban egy újabb szintre emeli ezt a megközelítést. Ez a tendencia jelentős szerepet játszhat a jövőbeli városok kialakításában, mivel a mai nap egyik legsürgetőbb építészeti kihívásával foglalkozik: Hogyan integrálhatjuk a természeti világot az épülettervezésbe?

Az élelmiszertermelés mellett a Jian Mu Tower farmja segít a napfény árnyékolásában is, ami kulcsfontosságú a magas épületekben. – állítja az olasz építész, Carlo Ratti.

A torony neve a kínai ősi mitikus szimbólumból, a „jian mu tree”-ből származik, amely „összeköti az eget és a földet”. A kínai hiedelem szerint az ég kerek, míg a föld négyzet alakú, és ennek megfelelően a felhőkarcoló ezt a hiedelmet téglalap alakú alapjával fordította le, amely fokozatosan henger alakúvá alakul, ahogy emelkedik.

Az épület felületén található zöld növényzet csökkenti a napsugárzást a belső terekben és elősegíti a természetes szellőzést. A teraszkertek magasak és harmonikusan illeszkednek a beltérhez, egyesítve a külsőt a belsővel.

A projektet a ZERO-val, egy olasz székhelyű céggel fejlesztették ki, amely a mezőgazdaság innovatív megközelítéseire specializálódott. A vállalat egy mesterséges intelligenciával támogatott „virtuális agronómus” rendszert vezetett be, amely kezeli a gazdaság mindennapi működését, öntözését és táplálkozási feltételeit a növényzet termelési folyamatának optimalizálása érdekében.