MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

sokszinuvidek.24.hu

A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik.

Hazánkban csupán néhány helyen él az egyébként Mongóliáig előforduló lápi növényritkaság, a gyilkos csomorika (Cicuta virosa). A faj éppen most virágzik Veresegyházon, a Malom-tó lápi jellegű nádas foltjainak, úszószigeteinek peremén, olvasónk.

A gyilkos csomorika a legmérgezőbb növények közé tartozik. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Tőkéjének rekeszei sárgás, nyúlós nedvet tartalmaznak, mely nagyon erős narkotikus-csípős hatású. Mérgezési tünetei nyálfolyás és heves görcsök jelentkezése, mely az epilepsziához hasonló. A halál légzésbénulás következtében áll be, orvosilag nem használatos, írja a tiszatoelovilaga.hu.

Kubinyi Ágoston 1842-ben így írta le a fajt: Gyakran tapasztaltatott, hogy a lovat, szarvasmarhát és juhot is megöli, ha vigyázatlanságból nekie eledelül nyujtatott. Hol e növény nagy mennyiségben terem, mint Magyarország sik részének mocsáros helyein, ott a viz fölött valamelly olajhoz hasonló folyadék lebeg, mit a gyökér bocsát ki. Elmérgesedvén ettöl a viz, ez mind az embernek, mind pedig a marhának veszedelmes lehet, s ugyanezért némelly tartományokban kiirtása keményen parancsoltatik.