Tam_Bau
MENÜ
2024. május 17.
Paszkál
Virágtabló: gyönyörű évelők a kertben

Virágtabló: gyönyörű évelők a kertben

evamagazin.hu

Évelő virágok, amelyeknek minden kertben ott a helyük.

Füzéres díszcsorba (Liatris spicata)
Sűrű lángoló csillag, préritolla vagy gomboskígyófű: többféle néven is ismert ez a csodás évelő. Fényes leveleiből 60-90 centiméter magasra emelkedik ki a jellegzetes virágzata, mely lehet lila, rózsaszín és fehér is. Vágott virágként akár 2 hétig is eltartható, de persze a legjobb, ha a helyén hagyjuk pompázni.

Fás szárú bazsarózsa (Paeonia suffruticosa)
Május-júniusban ontja gyönyörű virágait, amelyek csokorba szedve is sokáig szépek maradnak. A fás szárú
bazsarózsa rendkívül hosszú életű, egy bokor akár 50 évig is megörvendezteti a kert lakóit. Napos helyre ajánlott
ültetni, szoliterként és ágyásban is szépen mutat, de mivel viszonylag magasra (kb. másfél méteresre) megnő,
inkább a csoportos hátsó részébe érdemes ültetni.

Nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)
Nevét különleges alakú, szívre emlékeztető virágáról kapta. Az egyik legromantikusabb növény, amely inkább a félárnyékos területeken érzi jól magát.

Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida)
Júliustól szeptemberig hozza élénksárga virágait, amelyek vonzzák a lepkéket és méheket. Vidám színfoltot alkot a kertben, és a kezdő kertészek is könnyen boldogulhatnak a gondozásával.

 

Ernyős verbéna (Verbena bonariensis)
A többi verbénafajtától teljesen eltér a megjelenése, mert meglehetősen hosszú, vékony szárakat növeszt, amelyeknek végén fürtökben nyílik az ernyős virágzata. Légies megjelenése miatt sokféle stílusú kerthez passzol.

Talajtakaró rózsa
A rózsák ápolása külön művészet, bár a gyakorlatban nem olyan bonyolult, mint sokan elsőre gondolják. A talajtakaró "The Fairy" rózsák nevelése például kifejezetten egyszerű, mégis gyönyörűek, érdemes ültetni még akkor is, ha nem szeretünk metszeni, a kertben dolgozni.

Bugás lángvirág (Phlox paniculata)

Amilyen keveset kell gondozni, olyan csodás színfoltja a kertnek a bugás lángvirág. Ma már sokféle színvariációban elérhető a fehértől a pirosig, sőt tarka változatot is nemesítettek belőle. A pillangók is imádják!

Csillagfürt (Lupinus)
Rövid életű évelő, ám folyamatosan újraveti magát, ezért ha jó helyet találunk neki, évről évre kihajt majd. Arra kell egyedül figyelni, hogy tavasszal, a
növekedési időszakban sok vizet kapjon.

Krizantém (Chrysanthemum)
Valamiért sokan egyéves növényként kezelik a krizantémot, ősz elején megveszik, majd ha elvirágzott, kidobják, pedig ez egy évelő virág. Itthon a novemberi temetőlátogatásokkal kapcsolódott össze, pedig csodás virágzatával életet visz az ősz végi kertekbe.