Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Virágos kerítések

Virágos kerítések

agraroldal / fotók: Pinteres

Elrejthetjük vagy éppen vonzó zöld díszítéssé változtathatjuk kerítésünket.

A kerítések nem csak a határokat jelölik meg, hanem kiváló lehetőséget nyújtanak arra is, hogy csodás zöldfüggönyt hozzunk létre kertünkben. A megfelelő növények kiválasztásával és gondozásával a kerítés könnyedén benöveszthető, így elrejthetjük azt, vagy éppen vonzó zöld díszítéssé változtathatjuk. Ebben a cikkben bemutatunk 10 csodaszép növényt, amelyek ideálisak a kerítés takaróként való használatra.

1. Crossvine (Bignonia capreolata)
A Crossvine csodás kúszónövény, amely gyorsan növekszik és csodás, tubás alakú virágokkal borítja be a kerítést. A meleg színű virágok mellett a levelei is díszítőek, színeik változatosak lehetnek.

2. Csillagjázmin (Trachelospermum jasminoides)
A csillagjázmin édes illatú fehér virágokkal díszíti a kerítést, amik gyönyörű, csillagszerű alakzatot alkotnak. Emellett örökzöld lombozata is vonzó megjelenést biztosít.

3. Klematisz (Clematis)
A klematisz többféle színben és formában elérhető, és csodásan felfelé nő, így könnyedén beboríthatja a kerítést. Az elegáns virágai valódi látványosságot teremtenek.

4. Pillangóborsó (Apios americana)
A pillangóborsó a természetes kertek egyik kedvelt kúszónövénye. Illatos, csokros virágai vonzzák a pillangókat, és egyedi megjelenést kölcsönöznek a kerítésnek.

5. Lilaakác (Syringa vulgaris)
A lilaakác csodálatos illatú virágokkal rendelkezik, és pompás lila fürtjei kiválóan feldobják a kerítést. Az akác lombozata lombhullató, de az intenzív virágzás idején gyönyörű látványt nyújt.

6. Korall lonc (Lonicera sempervirens)
A korall lonc élénkpiros virágokkal és örökzöld lombozással bűvöli el a kertet. A növény gyorsan növekszik és hosszan virágzik, így egész nyáron át színpompát biztosít.

7. Örökzöld harangjázmin
Az örökzöld harangjázmin sűrű, zöld lombozatával takarja el a kerítést. A virágai sokszínűek lehetnek, és az év különböző időszakaiban hozzák elbűvölő színfoltjaikat.

8. Futóbab (Phaseolus coccineus)
A futóbab könnyen feltekeredik a kerítésre, és csodás, élénkpiros virágokat hoz. A levelei és hüvelyei is díszítőek, így akár funkcionális növényként is szolgálhat.

9. Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)
Ez a lombhullató hortenzia kúszónövényként is használható, és csodás, hatalmas fehér virágokkal vonzza a figyelmet. Az őszi lombváltozás is különleges látványt nyújt.

10. Futórózsa (Rosa multiflora)
 futórózsa számtalan apró rózsával borítja be a kerítést, és kellemes illatot áraszt magából. Az ültetése és gondozása egyszerű, és a virágzása hosszan tartó.

Ezek a csodaszép növények kiváló választást jelentenek a kerítés díszítésére és benövesztésére. Legyen szó virágos kúszónövényekről, illatosakról vagy örökzöldekről, mindegyikük képes lenyűgöző környezetet teremteni a kertben. Válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb fajtákat, és élvezzük a természetes zöld függöny látványát a kerítés mentén!