MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Villámszem – Leonardo da Vinci titka

Villámszem – Leonardo da Vinci titka

888.hu

Egy svájci kutatás megfejtette, hogy a reneszánsz kori művész miért rajzolt és festett ennyire jól.

Átlagon felüli „gyors” látása segíthette Leonardo da Vincit a rajzolásban és festésben – közölte az MTI egy svájci kutatás eredményeire hivatkozva.

David Thaler, a Bázeli Egyetem kutatója szerint a reneszánsz mester a szitakötő szárnyának rebbenését is meglátta.

A művészettörténészek korábban is sejtették, hogy Leonardo különleges látással rendelkezett. Thaler tanulmányában arra utal, hogy a szitakötők rajzolásakor Leonardo már megállapította, hogy a rovarok elülső és hátulsó szárnyai nem szinkronban mozognak. Ezt a felfedezést azonban csak négy évszázaddal később tudták bizonyítani lassított felvételek segítségével.

Ugyanezt a képességet feltételezi Thaler Hokusai japán festőnél is, aki a világhírű A nagy hullám Kanagavánál című festményt is alkotta. A kutató szerint Hokusai is észlelte a különbséget a szitakötőknél.

Thaler a tanulmányban az úgynevezett villódzási fúziós frekvenciára utal, amelyen egyes fényingereket a szem folyamatos fényként érzékel. Az ember másodpercenként átlagosan 20-40 ingert képes egyenként érzékelni. Egyes profi baseballjátékosok képesek egy labda részleteit akkor is észlelni, ha az másodpercenként 50-szer fordul meg.

Ahhoz, hogy Leonardo egy szitakötő szárnyának libbenését láthassa, másodpercenként 50-100 ingert kellett észlelnie.

Thaler szerint ez lehetett da Vinci képeinek egyik titka. Mona Lisa mosolya is azért lehet olyan titokzatos, mert a mosoly pillanatát képes megragadni.

Leonardo gyors szeme képes volt észlelni és megörökíteni ezt a momentumot– mondta a kutató.