MENÜ
2020. árpilis 4.
Izidor
Veszélyeztetett munkavállalók

Veszélyeztetett munkavállalók

fotó: iselbiseleri38.com

A 25 évnél fiatalabb munkavállalók nagyobb mértékben vannak kitéve rákkeltő anyagok hatásának.

Ezt a megdöbbentő adatot tette közzé tagállami adatok alapján az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség az „Egészséges munkahelyek – A veszélyes anyagok helyes kezelése című kiadványában.

A veszélyes anyagok okozta kockázatoktól valamennyi munkavállalót meg kell védeni. Előfordulhat, hogy egyes munkavállalói csoportok sajátos érzékenységét vagy körülményeit figyelmen kívül hagyják, így ők jelentősebb kockázatnak lesznek kitéve. Jellemzően ezek a munkavállalók tapasztalatlanok, vagy fizikai értelemben sérülékenyebbek, illetve gyakran váltják munkahelyeiket.
A sajátos kockázatnak kitett csoportok közé tartoznak a nők, és azok a fiatal munkavállalók, akiknél kisebb az esély arra, hogy munkavédelmi tájékoztatásban részesültek – például az alvállalkozásban, vagy ideiglenesen, valamint az informális gazdaságban dolgozók. A tanulmány szerint ezek az emberek gyakran érintkeznek veszélyes anyagokkal olyan ágazatokban, mint a mezőgazdaság, a kertészet, az építőipar, a hulladékgazdálkodás, a közlekedés, a fodrászat, a hivatásos takarítás, az egészségügy és szociális gondozás, valamint a szálloda- és vendéglátóipar. Ráadásul bizonyos foglalkozásoknál, így a takarításnál és karbantartásnál, a hulladékgazdálkodásnál és szennyvízkezelésnél, a készenléti és mentőszolgálatoknál az expozíció mértéke változó és gyakran kiszámíthatatlan.
Ezért rendkívül fontos figyelembe venni ezeknek a munkavállalóknak a sajátos igényeit. A sérülékeny csoportokhoz tartozókat foglalkoztató vállalkozások számára léteznek útmutatások, például az Egyesült Királyság Health and Safety Executive nevű szakhatóság is kialakított egy eszközkészletet a vándormunkások biztonságának, egészségének biztosítására.