Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Veszélyben a használatbavételi engedély?

Veszélyben a használatbavételi engedély?

portfolio.hu

Kérdéses, hogy megkaphatják-e a használatba vételi engedélyt bizonyos épületek.

Azok az épületek, amelyeknek az építési engedélyét még a 2019. november 29. előtt érvényes elvárások alapján adták ki, kérdéses, hogy megkaphatják-e a használatba vételi engedélyt. Ezeknél a megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni a napsugárzásos hőmennyiséget, vagyis az épületet felmelegítő szoláris hőnyereséget - írja a Világgazdaság.

Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerző épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél. A közel nulla energiaigényű épületeknek hat fő követelményt kell teljesítenie, ezek között szerepel a minimum 25% megújulóenergia-részarány 2021-től. Ennek pontos megállapításában azonban tavaly novemberben egy lényeges módosítást hoztak, ami miatt a most épülő lakások egy jelentős részénél veszélybe kerülhet a használatba vételi engedély kiadása.

2019. november 28-ig egyes épületeknél a kedvező tájolás, benapozás, megfelelő üvegezett felület részarány esetén teljesíthető volt a követelmény a bevilágító felületeken és más passzív hőnyerő felületeken át. Az uniós elvárásokhoz igazodó módosításban azonban ez a hőnyereség kikerült a számításba figyelembe vehető tényezőkből, így 2019. november 29. után már nem tartozik hozzá a passzív szoláris nyereség a 25 százalékos megújulóenergia-részarány számításához.

A módosítás oka, hogy a korábbi módszernél a passzív szoláris nyereség kétszer került beszámításra, elsőként az épület fűtési hőigényének csökkentésekor, másrészt pedig a szóban forgó megújulóenergia-részarány meghatározásakor.

EZ AZOKNÁL AZ ÉPÜLETEKNÉL LEHET PROBLÉMA, AHOL NEM ÉRI EL A 33 SZÁZALÉKOT A MEGÚJULÓ ENERGIAHÁNYAD, A NAPSÜTÉSES MELEGÍTÉSSEL VISZONT SZÁMOLTAK A KIALAKÍTÁS ÉS A FELHASZNÁLT ANYAGOK SORÁN.

A lakóépületek tipikusan a minimálisan előírt megújulóenergia-hányad hasznosítására terveztek, ezek a rendelet módosítása miatt nem kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha nem érik el a napsütéses energia nélkül a kalkulált 25 százalékos arányt 2021-től - mondta el Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. A kamara javaslata alapján, a 2019. november 29-e előtti jogerősen engedélyezett és azt követően átadandó épületek esetében számításba kellene venni a gépészeti és elektromos berendezésekkel átalakított napenergián kívül a szoláris hőnyereség korábban meghatározott 7 százalékos hányadát.