MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Vekerdy Tamás: tanulásról, iskoláról

Vekerdy Tamás: tanulásról, iskoláról

nlc.hu

Az iskola témája az a darázsfészek, melybe minden anya belenyúl, amikor hat-hétéves lesz a gyereke.

Hogyan kell kezelni, ha rossz jegyet hoz haza a gyerek? Mi a megfelelő hozzáállás a tanuláshoz? Ott kell ülni a gyerek mellett éjjel-nappal, és helyette is tanulni? Vekerdy Tamás az iskolával és tanulással kapcsolatban is hasznos tanácsokat adott.

A teljesítmény kisajtolása a gyerekekből egy totális félreértés.
„A legfontosabbak a haszontalan dolgok, nem az, hogy »Mosd meg a kezed!«, »Vedd le a cipőd!« »Vedd fel a tréningnadrágod!« »Rakd el a játékot!«. Ez mind hülyeség.”
„Az igazi tanulás önálló tevékenység, ezért ellenzek minden együtt tanulást, korrepetálást. Meggyőződésem, hogy néhány hét vagy hónap alatt a gyerekek maguktól is beletanulnának az önálló munkába, ha volna időnk ezt kivárni.”
„Zseniális topmenedzser abból lesz, aki lehetett teljes értékű óvodás sok mozgással, sok játékkal, mindennapos mesével, és lehetett teljes értékű kamasz lustasággal, teljesítményromlással, merengéssel.”
„Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog »érvényesülni« az életben. De kérdezem: egyáltalán mit jelent az, hogy »érvényesülni«? Kit irigyelünk? Tényleg csak egyetlen vonzó életsablont tudunk elképzelni, amelyiknek ráadásul mindig csak a csúcspontját ismerjük, a végét soha?”