MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Változtak a jövő évi felvételi követelmények

Változtak a jövő évi felvételi követelmények

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium: hagyományok, színvonalas képzés újdonságokkal.

A Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium egyházi fenntartású intézmény, büszke hagyományaira, magas színvonalú képzést nyújt. A kisgimnáziumok minden előnyével rendelkezik, biztonságos, az inspiráló környezetben a diákokat partnernek tekintik, segítik céljaik elérésében. Már a jövő évet készítik elő az iskolában, a felvételi követelmények változásáról és a tervekről Novothné Bán Erzsébet igazgatót kérdeztük meg.

– A 2021-22-es tanévben egy négy évfolyamos és egy hat évfolyamos osztályt indítunk a korábbi évekhez hasonlóan – kezdte az igazgató. – Jelentős változás, hogy korábban csak az általános iskolai érdemjegyek alapján rangsoroltuk a jelentkezőket, ezután felvételi vizsgát is tartunk. Az írásbeli felvételi vizsgára december 4-ig kell jelentkezni abban a középiskolában, ahol a tanuló szeretné megírni a felvételit. Az érintett gyerekeknek és szülőknek javasoljuk, hogy figyeljék az iskola honlapját, ahol tájékoztatást adunk.

– Mire készüljenek, mit tartalmaz az írásbeli felvételi?
– Egységesen matematikából és magyar nyelvből írnak felvételit a jelentkezők, tudni kell, hogy a tanulók bármelyik választott középfokú oktatási intézményben megírhatják, az eredményt viszik magukkal. A hat évfolyamos képzésre jelentkezők a központi írásbeli mellett elbeszélgetésen vesznek részt itt, az iskolában. A felvételi rangsor az általános iskolai érdemjegyek és a felvételi vizsga eredményei alapján alakul ki. Októbertől elindítottuk ingyenes online felkészítő foglalkozásunkat, amire még lehet jelentkezni.

– Eddig is népszerű volt a tolnai gimi, a családias hangulat, színvonalas képzés, jó felsőoktatási felvételi arányok vonzóvá tették. Miben változtak az indítandó osztályok?
– Újdonság, hogy a négy évfolyamos képzésben első nyelvként az angol mellett választható lesz német nyelv is. Ez főként azoknak a tanulóknak fontos, akik korábban már tanultak németet, és minél előbb szeretnének nyelvvizsgát tenni, az angol nyelvet kezdő vagy haladó szinten tanulhatják. Az első idegen nyelvet emelt óraszámban tanulják, minden lehetőséget igyekszünk megteremteni (tehetséggondozó foglalkozások, érettségi felkészítő, nyelvi tábor), hogy tanítványaink sikeres érettségivel és nyelvvizsgával később eséllyel jelentkezzenek bármely felsőoktatási intézménybe.

– Óriási a verseny, magas a követelmény, miként segítik az eredményes tanulást?
– A kötelező érettségi tárgyakat több évfolyamban emelt óraszámban tanulják a diákok, 11. évfolyamtól érettségi felkészítő foglalkozásokat tartunk. Több tárgyat csoportbontásban tanulnak, különösen fontos ez a 6 évfolyamos osztályokban, ezekbe minden évben sokan jelentkeznek. Tanítványainkat szeretnénk abban támogatni, hogy egyéni képességeik, szorgalmuk, saját elvárásuk szerint tudjanak pályát választani, és ennek érdekében megismerjék önmagukat, rájöjjenek, hogy miben jók és tehetségesek. Olyan programokat szervezünk, melyek segítik a fiatalokat a sokszor életre szóló döntés meghozatalában. Jó kapcsolatot tartunk a Pécsi Egyetem Szekszárdi Karával, a Kaposvári Egyetemmel, Közszolgálati Egyetemmel. Sajnos a jelenlegi járványhelyzet nem kedvez a programoknak, személyes látogatásoknak, de remélem, hogy hamarosan újra indulhat a sikeres erdei Iskolánk – fenntartónk, a Pécsi Egyházmegye jóvoltából – Orfűn és Püspökszentlászlón, és újra fogadhatjuk volt diákjainkat egyetemistaként, vagy szakmájukban sikeresen helytálló szakemberként előadásokon, osztályfőnöki órákon.

– A pályaválasztás előkészítése bizony, hosszú, nehéz folyamat….
– Az önismeret, a motiváció, a pályaválasztás területén nagy segítséget jelent az iskolapszichológus, aki igény szerint segíti munkánkat. De ugyanilyen fontos, hogy a tantestület egységes, empatikus, szívvel-lélekkel dolgozik a tanítványokért. Kollégáim magasan képzettek, a tanári karban nagy számban mesterpedagógusok, szakértők dolgoznak, valamennyien készek együttműködni a gyerekek érdekében. Ha kell határozottan, ha kell elnézően, mikor mire van szükség.