Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Energiatanúsítvány nélkül nem adhat ki és nem is adhat el lakást, házat

Energiatanúsítvány nélkül nem adhat ki és nem is adhat el lakást, házat

bbon.hu/UJLAKI ATTILA/Fotó: MW

November elsejétől új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba.

Az új tanúsítvány részletesebb információkat közöl az épületről, a felújítási lehetőségekről, és csak 5 évig lesz érvényes. Amelyeket az ingatlaneladóknak és -bérbeadóknak is fontos ismerni. Aki adott el vagy vásárolt ingatlant az elmúlt bő tíz évben, az már többnyire akkor is találkozott az energetikai tanúsítvánnyal, ha egyébként nem érdekelte a lakás energiaköltsége. Ennek megléte és az adásvételi szerződésben való szerepeltetése ugyanis kötelező hosszú évek óta. November elsejétől viszont új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba – amelyek a kivitelezőket érintik –, megváltozik az épületek megfelelőségét igazoló energetikai számítási módszer. Ennek nyomán pedig megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is, ami minden lakáseladót, -bérbeadót, építőt és felújítót érint

Továbbra is kötelező lesz az energiatanúsítvány ingatlanok eladásához és bérbeadásához, valamint új épületek építésénél. Ennek beszerzése az előbbiek esetében a tulajdonos kötelezettsége, az utóbbiaknál az építtetőé. Ma már tanúsítvány kell a lakossági és céges energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz vagy a lakáscélú zöld hitelekhez is. Változás lesz az is, hogy közzé is kell tenni az ingatlan eladási vagy bérbeadási hirdetéseiben az energetikai tanúsítvány szerinti energetikai besorolását. Az energiatanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokba adás napjáig át is kell adni.

Az új szabályok szerint ez már nem lesz kötelező kelléke a szerződésnek, de elképzelhető, hogy az ügyvédek ragaszkodnak majd ahhoz, hogy a tanúsítvány bemutatásának megtörténte szerepeljen az adásvételi okiratban. 2024. január elsejétől már minden ingatlaneladáshoz és -bérbeadáshoz új energetikai tanúsítványt kell készíteni, mivel lejár a novembertől számított 60 napos átmeneti időszak, amíg elfogadják a régi tanúsítványokat.