MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Újraindul a papíripari képzés Dunaújvárosban

Újraindul a papíripari képzés Dunaújvárosban

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

A hét szakképző iskola nagyon komoly történelmi múlttal, egyben szakmai hagyományokkal is büszkélkedhet.

Nem egyszerűen indul, hanem újra indul a papíripari szakképzés Dunaújvárosban. A mai fiatalok talán nem is tudják, hogy nagyon komoly gyökerei vannak a papíripari képzésnek a dunamenti városban. Olyannyira, hogy az elődök a '70-es években még egy iskolát is létrehoztak az iparág szakember igényeinek kielégítésére. Aztán változott a világ, változott az oktatási struktúra. Ahogyan most is.

Ha a papíripari képzésről beszélünk, akkor a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumról (DSZC) is, illetve annak intézményeiről is kell. A DSZC hét szakképző intézményt működtet és képzési kínálatában minden megtalálható, amit a régió igényel: 20 szakmacsoportban, 36 ágazatban nagyjából 140 szakmát tudnak oktatni. A Bánki iskola gépészeti, informatikai, villamosipari területet képvisel. Országos léptékkel nézve is az egyik legjobban felszerelt tanműhelyben oktat a Dunaferr iskola, elsősorban gépészeti, villamos és elektronikai, gépészeti, épületgépészeti, villamosipari szakmákat. A Hild iskola alapvetően az építőipart szolgálja ki. A Kereskedelmi iskola, elnevezéséből adódóan is a kereskedelem és a vendéglátás szakmai utánpótlásáért dolgozik. A Lorántffy iskola az egészségügy, a szépészet, a szociális ágazat, a vegyészet, könnyűipar, illetve mostantól a papíripari képzések specialistája. A Rudas iskolában az informatika, a közgazdaság, sport és a turizmus szerepel a képzési palettán. A DSZC kötelékében egy iskola van, amelyik Pusztaszabolcson található, itt pedagógiai, turisztikai, kereskedelmi képzésekkel foglalkoznak.

A hét szakképző iskola nagyon komoly történelmi múlttal, egyben szakmai hagyományokkal is büszkélkedhet. Az évtizedek során a folyamatosan változó munkaerőpiaci kereslethez mindig is alkalmazkodtak a dunaújvárosi középiskolák. Igyekeztek olyan képzéseket indítani, amire a piacnak igénye volt. Ma ez persze már kevés. Nem elég egyszerűen csak munkaerőt képezni, hanem jó szakemberekre van szükség. Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a gazdaság versenyképességét, vonzerejét a külföldi befektetők előtt nagyban meghatározza a rendelkezésre álló munkaerő minősége, a képzett munkavállalók száma. A befektetésekért folytatott globális versenyben pedig jelentős előnyt jelent a munkaerő képzettsége. A DSZC mind a hét intézménye elkötelezett a megújuló szakképzés elvárásai mellett. Aki kedvet érez, ajánljuk figyelmébe a centrum weboldalát (www.dunaujvarosiszc.hu) ahol a sok-sok információ mellett a pályaválasztással kapcsolatos tudnivalókat is megtalálják. Sok esetben az ördög a részletekben lakik, így az sem elhanyagolható, hogy Dunaújvárosban két jól felszerelt kollégium várja a távolabbi környékről érkező diákokat. A Rudas és a Lorántffy iskola kollégiumai három szintesek. Természetesen a mai kor követelményeinek megfelelően felszereltek: kondiszoba, klubszoba, könyvtár és olvasóterem, számítógépterem is várja a diákokat, sőt, ping-pong terem, biliárd és a sportudvar is. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum egy színvonalasan berendezett és aktívan működő Digitális Közösségi Alkotóműhelyt is üzemeltet. Az ide érkező csoportok, illetve saját tanulók megismerkedhetnek a lézergravírozás, a CNC maró, a hímzőgép, a 3D nyomtató, a drón és a robotok működésével is. Talán azt is fontos elmondani, hogy a dunaújvárosi szakképző iskolákban igénybe vehető az iskolapszichológiai ellátás is, ami számos problémában tud segítséggel szolgálni.

Ami pedig a vadonatúj-régi képzést, a papíripari képzést illeti, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium egy osztályt indít a 2021/22-es tanévben 30 tanulóval, akik 5 éves, nappali tagozatos képzésben papírgyártás és feldolgozás technikusi végzettséget szerezhetnek. A 3 éves szakképző iskolai forma is lehetőséget ad a papírgyártó szakma megszerzésére és az a szakképzettség megszerzésével zárul.
Minden szervezet életében vannak fontos állomások. Az új papíripari képzésre Dunaújvárosban mérföldkőként tekintenek. Ennek megfelelően komoly előkészületei voltak a november 10-én Dunaföldváron rendezett, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, kancellárja és a higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. ügyvezetője között aláírt együttműködési megállapodásnak. Az esemény fontosságát jelzi, hogy jelen volt az eseményen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára is.

Ami pedig már konkrétan a papíripari képzést, illetve a Vajda-Papír Kft. és a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum együttműködését illeti, egyértelműen elmondható, hogy van kereslet a papírgyártási kapacitások növelésére, ami nem csak a termékek mennyiségére, hanem a megfelelő számú szakemberekre is igaz.
Dunaújváros tehát, ahogy eddig is, ezután is várja az érdeklődő, a piacképes szakmákra fogékony fiatalokat. Mostantól kezdve a papír-
gyártó, -feldolgozó és csomagolóanyag-gyártó nappali tagozatú technikusi képzésen is.