MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Újdonság az egynapos matrica a csehországi autópályákon

Újdonság az egynapos matrica a csehországi autópályákon

infostart.hu

Március elsejével vezették be az egynapos matricát, ami a többi árára is hatással volt.

Az eddigi három mellett (10 napos, 30 napos, éves) autópálya-matricák mellett a Csehországba utazók már egynaposat is vásárolhatnak - írja a kreszvaltozas.hu.

Az egynapos matrica bevezetésével változtak az útdíjak árai is.

Míg a 10 és 30 napos matrica olcsóbb lett, az éves változat már lényegesen drágább - írja a portál. Ez utóbbi 1500 koronáról 2300 koronára (kb. 34.500 forint) változott, a 30 napos 10 koronával olcsóbb lett, mostantól 430 koronába (kb 6450 forint) kerül. A 10 napos matrica 310 koronáról 270 koronára (4050 forint) csökkent. Az 1 napos matrica ára 200 korona (kb 3000 forint).

Kiemelik, az autópályák és gyorsforgalmi utak matricája 2021. óta csak digitálisan érhető el. A digitális matrica megvásárlásakor a jármű rendszámát kell megadni, ezt regisztrálja a rendszer. Az autópályák és gyorsforgalmi utak mentén kihelyezett kamerák a rendszámokat ellenőrzik és összehasonlítják az adatbázissal. Ha ott nem található a rendszám, értesítik az autópálya-rendőrséget, akik ezután a következő autópálya-lehajtóhoz irányítják a járművet, ahol az elektronikus matrica meglétét alaposabban ellenőrzik.

Az útdíjkötelezettség megszegését szigorúan büntetik Csehországban, ha a digitális útdíjat nem fizették be, akár 20 ezer koronás (kb 300.000 forint) bírságot is kaphatunk.

Hozzáteszik, az elektromos autók általában mentesülnek az útdíjfizetés alól, ám fontos, hogy az igénybevétel előtt ki kell tölteni egy mentességi nyilatkozatot, ami a cseh autópályakezelő weboldalán érhető el. Plug-in hibridek esetén, amennyiben a kombinált üzemben a CO₂-kibocsátás 50 g/km alatt van, 75 százalékos kedvezmény érvényesíthető. A földgázt (CNG ) vagy biometánt üzemanyagként használó járművek esetében csak a díj felét kell fizetni. LPG-vel üzemelő járműre nincs kedvezmény.