MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Új tantárgy kerül a közoktatásba, katonás rend lesz az iskolákban

Új tantárgy kerül a közoktatásba, katonás rend lesz az iskolákban

napi.hu / Varga Csenge /Fotó: Facebook - Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldal

A honvédelem elnevezésű tantárgy próbaoktatása 2023 szeptemberében kezdődik meg.

Új honvédelem tantárgy próbaoktatása kezdődik a következő tanévtől. A tantárgynak köszönhetően a fiatalok olyan honvédelmi ismeretekkel gazdagodnak, amelyeket a mindennapi élet során is tudnak hasznosítani – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A 2023/2024. tanévtől a már sikeres kadétprogram mellett egy új, a középiskolák szabad órakerete terhére választható középiskolai tantárgy teremti meg annak a lehetőségét, hogy a magyar fiatalok részletesebben is megismerhessék a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelezettségeket.

A tantárgy oktatásában résztvevő fiatalok a legfontosabb honvédelmi szervezetek és feladatok megismerésén túl elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek a kibervédelem és a térképészet területén, valamint elsajátíthatnak egyéb gyakorlati ismereteket is.

A 2017-ben útjára indult Honvéd Kadét Program célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez – hangsúlyozta a minisztérium.

Országszerte kezdik szeptembertől

A programhoz csatlakozó iskolák száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, szeptembertől kezdve pedig a program mellett számos középiskolában egy új formában is lehetőség nyílik a honvédelmi ismeretek elsajátítására.

Hozzátették, a háromszintű Honvéd Kadét Program keretein belül bevezetett honvédelmi alapismeretek tantárgy már több mint 125 magyar oktatási intézményben elérhető, „segítve ezzel a hazájukat szerető, hazafias gondolkodású, és hazájukért tenni akaró fiatalok ismereteinek bővítését”.

A honvédelem elnevezésű tantárgy próbaoktatása 2023 szeptemberében kezdődik meg országszerte számos középiskolában, heti egy tanórában – tudatta a minisztérium. Az intézmények kiválasztásában a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium is közreműködött. A próbaoktatást a Honvédelmi Minisztérium szakemberekkel támogatja.