MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Ugyanazt tudja, és mégsem az!

Ugyanazt tudja, és mégsem az!

g7.hu

Érvényes rájuk az uniós egyszerűsített eljárás, azaz nem kell őket engedélyeztetni, csak bejelenteni.

Huszár Tibor, a lengyel gyökerű Innpro nevű disztribútorcég termékeinek magyarországi forgalmazója azt mondja, májusban EcoFlow márkanév alatt bevezetnek a magyar piacra egy kisebb teljesítményű, otthon összeszerelhető napelemes termékcsaládot. Ebben természetesen nem sok különös lenne, csakhogy egy olyan rendszerről van szó, amely szinte megszólalásig hasonlít az úgynevezett erkélynapelemekhez. Amint ezekről már korábban többször is megírtuk, a magyar áramszolgáltatók szabálytalannak tartják – egyébként az európai uniós országokban tudomásunk szerint egyedüliként, ráadásul egy uniós bizottsági végrehajtási határozattal látszólag ellentétes módon.

Az Innpro terméke 800 watt alatti teljesítményű napelem panelekből áll, ez azért fontos, mert elvileg e határ alatti rendszerekre érvényes az uniós egyszerűsített eljárás: nem kell őket engedélyeztetni, csak bejelenteni.

Nézzünk egy egyszerű példát arra, hogyan működtethető ez a rendszer:

A hűtőszekrényt a felhasználó nem közvetlenül dugja a konnektorba, hanem egy smart plugnak nevezett elemen keresztül. Ez egy olyan kisméretű szerkezet, mint például egy fali elosztó, van egy konnektorba dugható villás oldala és egy konnektorszerű csatlakozó oldala.
Amennyiben a smart plug azt érzékeli, hogy a hűtőnek áramra van szüksége, és mondjuk az erkélyre kirakott napelem modulokat épp süti a nap, azaz van áramtermelés is, akkor az igényt összehozza a termeléssel, vagyis a hűtő a napelemről fogja kapni az áramot.
Azért is írtuk pont ezt a példát, mert erre jó szolgálatot tehet a rendszer: a hűtő napközben is megy, miközben az erkélyre kitett napelem napközben termel, ha épp süt a nap.
Amennyiben a smart plug azt érzékeli, hogy vagy az igény, vagy a termelés hiányzik, akkor nem köti össze a napelemet a hűtővel, csak átengedi magán a hálózatból érkező áramot, vagyis ilyenkor a hűtő a szokásos módon működik, azaz pörgeti a villanyórát.
A napelemhez természetesen egy kis inverter is tartozik, amely egyenáramról váltóáramra alakítja az áramot, mielőtt betáplálná azt a lakás elektromos hálózatába.
A rendszerhez akkumulátor is tartozhat, vagyis a nappal megtermelt fölös energiát akár éjszaka is fel lehet használni.
A megoldás soha nem táplál vissza áramot a közműhálózatba, nincs szükség oda-vissza mérő villanyórára a használatához.
Ennek a rendszernek tulajdonképpen csak egy lényeges eleme van, ami megkülönbözteti a Nyugat-Európában egyre jobban terjedő, akár barkácsboltokban is kapható erkélynapelemektől: a smart plug, amely csak igény esetén és csak célzottan engedi át az áramot a lakás vezetékein.