MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Túl drága az ingyenes állami informatikusképzés

Túl drága az ingyenes állami informatikusképzés

24.hu

A 61 ezer jelentkezőből mindössze ezren jutottak el odáig, hogy megkezdjék a bő négy hónapos képzést.

Túl drága az uniós és hazai forrásból megvalósuló ingyenes állami informatikusképzés, a piacon elérhető más tanfolyamokhoz képest. Az árak összevetése alapján jogosnak tűnik a panasz.

2,56 millió forint az ingyenes képzés értéke

Az Újratervezés, vagy újabban Struktúraváltás névre keresztelt ingyenes állami informatikusképzésben frontend fejlesztő, java backend fejlesztő, rendszerüzemeltető és tesztelő oktatás indult október végén. A szerződések szerint a tanfolyam 640 órás, 17 hétig tart, plusz 1 hét a vizsgára felkészülés, és mindennek összesen 2,56 millió forint az értéke. Négy képzőcég kapott lehetőséget a tanfolyamok menedzselésére. Ha megnézzük saját szervezésű tanfolyamáraikat, akkor többnyire ennél jóval barátibb árakat találunk a pár hónapos képzésekre.

A Green Foxnál például a 18+2 hetes online junior programozó tanfolyam előre kifizetve 990 ezer forintba kerül, ha pedig csak a tanfolyam elvégzése után, részletekben fizeti a hallgató, akkor 1,69 millió forintba (ez áfamentes képzés).
A CodeCoolnál a 12 hónapos full stack tantermi képzés áfával 1,97 millió forint előre fizetve, utólag, egyben fizetve pedig bruttó 2,2 millió forint. Vagyis még egy az állami képzésnél több mint duplája ideig tartó piaci képzés is olcsóbb tud lenni. Tegyük hozzá, ha ezt az egy éves képzést utólag, ám részletekben fizetné valaki, akkor már a hónapok számtól függően közelíti, illetve meg is haladhatja az ár a 2,5 millió forintot.
A Progrmastersnél hirdetett 40 hetes full stack képzés bruttó 1,38 millió forintba, illetve 1,71 millió forintba kerül, attól függően, hogy előre, vagy utólag fizetjük, és ha nem kérünk állásgaranciát, akkor kerül hajszállal 2 millió forint fölé.
A Training360-nál jellemzően 3-5 napos képzések elérhetőek, 180-250 ezer forintos árban – egyedül náluk drágább a napi ár, mint az ingyenes állami képzésben. De olvasóink szerint más képzőknél akár 1 millió forint alatt is kijöhet egy tanfolyam.

Ha bukta az ingyenes képzés, kamatostul fizetheti vissza az árát

Az alapvetően ingyenes képzés árának azért van jelentősége, mert a támogatási szerződés szerint ha a képzésben résztvevő nem fejezi be az oktatást (kivéve ha ez önhibáján kívül történik), akkor visszafizetési kötelezettség van. Márpedig a tanfolyam elvégzése nélkül nem valószínű, hogy lesz informatikai állása, és jó fizetése, amiből lehet törleszteni. Ráadásul ha a visszafizetés nem megy határidőre, akkor az elbukott tanulótól még kamatokat is kérnek. Egyik olvasónk éppen ezért nem merte aláírni a szerződést.

Az elvárások egyébként nem túlzóak a szerződésminták alapján. Ahhoz, hogy valaki záróvizsgázni mehessen, a hiányzás nem haladhatja meg a 20 százalékot. Négy vizsga van összesen, maximum 3 ismétlés lehet, de ha ez már félidőben megvan, akkor bukta a képzés. Az első pótvizsga még ingyenes, a többiért fizetni kell. Ahhoz, hogy valaki megfelelt minősítést kapjon a vizsgákon, legalább 51 százalékot kell teljesítenie, és ez mindhárom közbülső vizsgán meg kell hogy legyen ahhoz, hogy záróvizsgát lehessen tenni. És persze a határidőket is be kell tartani.

A záróvizsga után – ahogy a piaci képzéseknél is – képesítő vizsgát is lehet tenni, amivel államilag elismert lesz a szakképesítés. A képesítővizsga díjköteles.

Állásgarancia nincs az ingyenes képzésen

Akik informatikusképzésre jelentkeznek, azok számára vonzó lehet, hogy a piaci képzők egy része partnerein keresztül állást is felkínál az oktatáson résztvevőknek. Az utólagos részletfizetés is erre alapul – elhelyezkedve, majd az informatikusbérből fizetik ki a képzés díját a tanulók. A cégek egy része ezen túl állásgaranciát is vállal, ami azt jelenti, hogy ha a hallgató a képzés elvégzése után hat hónapon belül nem tud elhelyezkedni, akkor a képzési díjból iskolánként eltérő visszatérítést ígérnek. A weboldalaikon olvasható információk egyébként azt sugallják, hogy aki elvégzi a képzést, azt szinte biztosan várja egy állás – 90 százalék feletti elhelyezkedési rátákról számolnak be.

Az ingyenes online állami képzést azért indították, hogy akik a koronavírus-válságban elveszítették az állásukat, azok informatikusként végezve új esélyt kapjanak, és el tudjanak helyezkedni. Az ITM reményei szerint a sikeresen vizsgázók már tavasszal visszakerülhetnek a munkaerőpiacra, ahol többségük néhány hónapon belül jól fizető álláshoz juthat. Ehhez képest furcsa, hogy a program leírásában nem szerepel olyanfajta szolgáltatás, hogy álláshoz segítenék a sikeresen levizsgázókat. Pedig a programban résztvevő képzők közül hárman vállalják ezt, piaci alapon, az állami képzésnél olcsóbban, állásgaranciával.

Az ITM közleménye szerint az Újratervezés program várhatóan folytatódik majd, kibővített formában – az alapszintű képzések mellett gyártóspecifikus, haladó tréningek kialakítását is tervezik.