Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Tonnaszámra semmisítik meg az Egyesült Államokban a friss termékeket

Tonnaszámra semmisítik meg az Egyesült Államokban a friss termékeket

startlap.hu

Hatalmas veszteségekkel küzd az amerikai mezőgazdaság a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés miatt.

Félmillió tonna hagyma, naponta 14 millió liternyi tej, hetente 750.000 tojás egyetlen csirketelepen: ezek a koronavírus miatt megroppant mezőgazdaság veszteségei csak az Egyesült Államokban, ráadásul ezek nem is az egész országra érvényesek – írja a New York Times cikke alapján a Qubit.

A járvány elleni védekezés céljából bezárt éttermek, iskolák, menzák az amerikai mezőgazdaság legnagyobb felvevőpiacát jelentették, így a termelők számára sem COVID-19 kitörésekor az USÁ-ban is elharapódzott bolti roham, sem az egyébként szintén visszaesést produkáló export nem jelent megoldást.

A helyzetet az is súlyosbítja, a feldolgozóipar is nehézségekkel küzd, példaként említik, hogy nincs, aki a lakosság számára is megfelelő kiszerelésben sajtot készítsen.

A hagymát, káposztát és babot egyszerűen beszántják vagy komposztálják, a tejet kiöntik, ez viszont a halak tömeges pusztulásával járhat, de a termőföldnek sem tesz jót. Jelenleg az Egyesült Államokban termelt tej 5 százalékát öntik ki, de ha a lezárások még hónapokig elhúzódnak, ez az arány akár a 10 százalékot is elérheti – írja a Qubit.

Bár igény volna rá, a jótékonysági céllal felajánlott termékeket a rászorulóknak segítő szervezetek megfelelő számú hűtő és önkéntes hiányában nem tudják tárolni.

A járvány természetesen az Európai mezőgazdaságra is negatív hatással van, az egyik leginkább érintett terület a virágkertészetek: Amszterdamban 140 millió virágot daráltak be, mert a lezárások miatt a virágboltok sincsenek nyitva, és a turizmus leállásával a szállodahajóknak, szállodáknak szánt virágok sem keltek el.