MENÜ
2020. szeptember 26.
Jusztina
Tonnaszám viszik a szemétbe az ehető vaddisznóhúst

Tonnaszám viszik a szemétbe az ehető vaddisznóhúst

magro.hu

A feldolgozók helyett a a hulladékba megy a vaddisznóhús, mert több pénzt kapnak érte ott a vadászok.

Esetenként 4-5-ször annyi pénzt kapnak az államtól a vadásztársaságok a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz vinnék. A vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint állami kártalanítás jár, így érdemesebb a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe leadni azokat. A tonnaszám kidobott állattetemek miatt egyes hulladékudvarokban nagyon rossz állapotok uralkodnak – számoltak be róla dél-balatoni vadászok.

A Hirbalaton.hu írta meg, hogy tavasszal született meg az országos főállatorvosi rendelkezés, ami szerint állami kártalanítás jár a kilőtt vaddisznók teteméért. Az intézkedést alapvetően a hazai sertésállomány védelme érdekében vezették be. A vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint kapható, miközben a feldolgozók ennek a töredékét fizetik a leadásért.

Kis szégyen, több pénz

Magától értetődő, hogy a COVID-19 koronavírus-járvány miatt vadászvendégek nélkül maradt, nehéz helyzetbe került vadászatra jogosultak az intézkedés bevezetése óta inkább a szeméttelepekre kitett ATEV-konténerekbe adják le a kilőtt vadak tetemeit. Ahogy azt a portálnak elmondták, ez az elemi érdekük, ugyanakkor szégyenkeznek amiatt, hogy nem a feldolgozókhoz viszik a szállítmányokat, mint eddig, hiszen ehető húsokról van szó. A cikk hatósági tájékoztatásra hivatkozva azt írta, hogy a Balaton körüli megyék a sertéspestis szempontjából jelenleg közepes kockázatúnak számítanak. Ez azt jelenti, hogy még nem mutatták ki a betegséget a szúrópróbaszerűen vizsgált egyedekből.

Szeméttelepeken végzi az ehető vaddisznóhús

A vadászatra jogosultak beszámolói szerint akkor kapnak állami kártalanítást, ha a kilőtt vadakat a kijelölt szeméttelepekre hordják. Azok azonban nem minden esetben készültek fel megfelelően a helyzet kezelésére. Míg a feldolgozókban zárt helyen, hűtve kell tárolni a megsemmisítésre szánt állati maradványokat, a szeméttelepeken nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét. Ezért hűtetlenül, madarak és rágcsálók számára könnyen hozzáférhetően, fedetlen helyen várnak elszállításra, bűzt árasztva és legyek tömegét vonzva. Amennyiben őszig nem oldják fel az intézkedést, azt minden bizonnyal megsínylik a vadfeldolgozók, hiszen elveszítik az árualapjuk jelentős részét.