MENÜ
2020. február 25.
Mátyás
Tőkén maradhat a szőlő, alacsony a felvásárlási ár

Tőkén maradhat a szőlő, alacsony a felvásárlási ár

magro.hu

Hiába lesz a tavalyinál kisebb a szőlőtermés, a felvásárlók alacsony árakat hirdettek meg.

Bár a zöld­szüret miatt a tavalyinál kisebb lesz a szőlőtermés, a felvásárlók alacsony árakat hirdettek meg, és túl kis mennyiséget vennének át. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának várakozásai szerint az idei szőlőtermés 4,5-4,8 millió mázsa körüli lesz. A tavalyi kiváló hozamok után felhalmozódott, jókora hazai és európai borkészletek miatt meghirdetett zöldszüret a tanács becslése szerint 440 ezer mázsával csökkentette a borszőlőtermést. Mindezt azzal együtt is, hogy az eredetileg közöltnél végül kisebb területen szedték le a szőlőtermelők az éretlen fürtöket.

A HNT korábbi tájékoztatása alapján ugyanis mintegy 5200 hektárra nyújtottak be zöldszüreti támogatási kérelmet a szőlőtermelők a határidőnek megadott június 11-i dátumig a Magyar Államkincstárnak. Végül viszont csupán 3500 hektárról nyilatkoztak úgy, hogy a megjelölt időszakban, vagyis június 24. és július 10. között valóban le is szedték a fürtöket – írta a Világgazdaság cikke a borágazati köztestülettől kapott válasz alapján.

A zöldszüreti munkák elvégzésének ellenőrzésénél az volt a tapasztalat, hogy viszonylag kevés volt a kifogásolható támogatási igény. A HNT az idén nem közölt előrejelzéseket a borszőlő átlagáráról, ezt az elmúlt évben például borvidéki bontásban, az egyes fajtakörökre vonatkoztatva tette meg. Ennek elmaradását a köztestület éppen a zöldszürettel indokolja, tekintve, hogy annak hatásai nem voltak ismertek az előrejelzés tervezett közzétételekor. Arról itt írtunk nemrég, hogy a sztárszőlők lettek a zöldszüret legnagyobb áldozatai.

Túl alacsony árat adnának a szőlőért a felvásárlók

Nagy felzúdulást keltett néhány felvásárló ajánlata a szőlőtermelők körében. A HNT idén augusztus 1-jére hozta előre a nyilvános ajánlattétel határidejét, de már 2-án közleményt adott ki arról, hogy a felvásárlói felhívások között volt olyan is, amelyik versenyjogilag megkérdőjelezhető, mivel kirívóan alacsony árakat jelöl meg. Ezeket szakértők szerint a piaci helyzet nem indokolja, és a HNT az ajánlatot szakmailag sem tartja megfelelőnek.

Némelyik ajánlat elképesztően alacsony, kilónként 30-40 forint volt. A HNT ezután már másnap közleményben jelezte, hogy ezeket a piaci helyzet által nem indokolt árakat szakmailag nem tartja megfelelőnek, mivel nem veszik figyelembe az eltérő minőségből adódó termelési költségeket, illetve a különböző eredetvédelmi kategóriákat összemosták. Más, jelenleg érvényes ajánlatok 50 és 90, illetve 60 és 70 forint közöttiek, de termelői vélemények alapján ezek is csak extrém tőketerheléssel és gépesítéssel tartalmazhatnak értékelhető jövedelmet.

És túl keveset is vennének

A lap értesülése szerint várhatóan súlyos feszültséget okoz az is, hogy több borvidéken nagyon leszűkült az idén a felvásárolni tervezett borszőlőmennyiség. Több felvásárló is jelezte, hogy csak a szerződéses mennyiséget veszi át. A szüret nagyja azonban még hátra van, a nagy munkák augusztus végén, szeptember elején indulnak, addig pedig az időjárás sok mindent befolyásolhat – írják.