Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Több millió forintos engedményt adott a kormány

Több millió forintos engedményt adott a kormány

portfolio.hu

Jelentősen kitolták a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazásának határidejét.

A legfrissebb magyar közlöny egyik rendelete sok családi házat építtetőnek és lakásfejlesztőnek fog mosolyt csalni az arcára (és persze sokaknak okoz majd nagy bosszúságot, ha már előrehaladott állapotban áll az építkezése): jelentősen kitolták a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazásának határidejét.
Az eredeti tervek alapján 2020. december 31-e után az új építésű lakásoknak és házaknak legalább BB energetikai besorolással kellett volna rendelkezniük, hogy használatbavételi engedélyt kaphassanak, de végül fél évvel kitolták ezt a határidőt. Több szakmai csoport és természetesen a magánépíttetők és fejlesztők is helyeselték az intézkedést, így ugyanis több idejük maradt vagy a csúszott fejlesztéseket befejezni, vagy legalább felkészülni a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazására.

A LEGÚJABB RENDELET ÉRTELMÉBEN VISZONT A KÖZEL NULLA VAGY ANNÁL KEDVEZŐBB ENERGIAIGÉNNYEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOKAT 2022. JÚNIUS 30-TÓL KELL ALKALMAZNI.

A módosítás egyaránt vonatkozik az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló eddigi rendeletre, valamint a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletre, vagyis a több lakásos társasházak fejlesztőire, valamint a családi házat építtetőkre is.