MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Tényleg nem nyugszanak le addig, amíg nem lesz itt égszakadás, földindulás

Tényleg nem nyugszanak le addig, amíg nem lesz itt égszakadás, földindulás

acebook.com/perintfalviritapublik

„Csupán a hitoktatás számít egyedül!!!??? Ez most tényleg komoly?"

„Már megint egy döbbenetes friss hír! A magyar kormány rendeletet hozott a hit- és erkölcstanoktatásban résztvevő tanárok bérének emeléséről, akiknek bére így január 1-től 61 000 forinttal nő havonta. Ezzel szemben az összes pedagógusnak beígért 10 százalékos béremelésnek még csak a nyoma sem látszik a költségvetésben. Vagyis a magyar kormány, a rengeteg tiltakozás, sztrájk, polgári engedetlenségi akció ellenére sem akar javítani a pedagógusok sokszor emberhez méltatlan megélhetési körülményein és az oktatás általánosan siralmas helyzetén. Csupán a hitoktatás számít egyedül!!!??? Ez most tényleg komoly? Azaz, hazánkban a hitoktatás fontosabb, mint a matematika, a történelem, az irodalom vagy az idegen nyelvek tanítása?

Vagy mint bármelyik másik tantárgy? És mégis milyen alapon? Csupán azért, mert őket használja leginkább az orbáni rezsim a maga ún. »kereszténydemokrata«, valójában azonban populista és kirekesztésre építő gyűlöletpolitikájának terjesztéséhez a leginkább? Vagyis azért, mert ők az indoktrináció legbiztosabb alapzata? Mert ők taníthatják meg a jövő generációnak azt, hogyan kell még a Bibliát is kiforgatni és politikailag a saját céljaikra felhasználva egyre fundamentalistább módon értelmezni – ahogy a kormányzat teszi? Vagy ezzel is csak az »oszd meg és uralkodj!« elvet használják már megint azért, hogy a tanárok egyik csoportját kijátsszák a többiek ellen? Vagy ez az egész ismét egy arrogáns hergelés, a hónapok óta utcán küzdő pedagógusok arcul köpése? Sőt a mi mindannyiunk arcul köpése, akik velük együtt szolidárisan ott vagyunk a tüntetéseken? Meddig akarják még feszíteni a húrt!

És mégis milyen érvet hoz fel erre Orbán Viktor? Megint jön az ócska duma, hogy a tanárok fizetését az EU visszatartja, ezért nem kapnak semmit? Akkor, hogy lehet, hogy a hitoktatók béremelésére mégis van pénz a költségvetésben?

Mintha eddig is nem az lett volna, hogy az egyházi oktatást eleve sokkal jobban támogatták, mint az államit! Holott állami iskolába jár a magyarországi diákok 80%-a. Arról nem is beszélve, hogy már 2022. augusztusában megduplázta (13 milliárd forintra emelte) Orbán Viktor a hitoktatás állami támogatását. Tehát eddig is volt pénz! Sőt nem csupán pénz, hanem autonómia is! Ne felejtsük el, hogy amíg az állami fenntartású iskolákat gúzsba kötik a tankerületek, addig az egyházi fenntartásúak önállóan gazdálkodnak a nekik járó összeggel, emellett kormányhatározatok révén rendszeresen jutnak különféle infrastrukturális fejlesztésekhez.”