MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Tejszínes kelbimbókrémleves: sült zöldségből készítve lesz a legfinomabb

Tejszínes kelbimbókrémleves: sült zöldségből készítve lesz a legfinomabb

sobors.hu

A kelbimbó zöldség létére dúskál a fehérjében, érdemes minél többször az asztalra tenni.

A kelbimbó nem épp a legnépszerűbb zöldség, sokan unalmasnak találják, ráadásul rosszul is készítik. Ezt a kis zöld vitaminbombát ugyanis könnyű elrontani, túlfőzve rossz lesz az íze, egy ilyen élmény után az ember többé nem szeretné megkóstolni. Kis fantáziával rengeteg ízletes étel készülhet a kelbimbóból, ráadásul a zöldség vitaminokban is gazdag.

Vásárlásnál érdemes kisebb fejeket vásárolni, a nagyobb kelbimbónál előfordulhat, hogy fás lesz. A zöldséget vásárlás után rögtön el kell készíteni, mert úgy lesz a legfinomabb, igaz, hűtőben pár napig tárolható.

Ha vízben készülne, nagyon vigyázni kell, hogy ne főjön túl, mert akkor kesernyés, rossz íze lesz, és még a tápértékéből is veszít. A legkönnyebb elkészítési módja, ha tepsiben, egyszerű fűszerezéssel pirul, de vékonyan felszeletelve még salátába is kerülhet. Az egészséges zöldség levesalapanyagnak is kiváló, tartalmas, sűrű fogás készülhet bele - érdemes karfiollal együtt főzni, úgy még ízletesebb lesz.

TEJSZÍNES KELBIMBÓKRÉMLEVES

Hozzávalók - 6 + személyre:
1 kilogramm kelbimbó1 fej karfiol1 fej hagymasó és bors ízlés szerintolívaolaj kevés2 gerezd fokhagyma300 milliliter főzőtejszín
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
A megtisztított kelbimbókat vágjuk félbe, majd helyezzük tepsibe, sóval és borssal ízesítsük, kevés olajjal öntözzük meg, majd toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe 20-25 percre.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd forgassuk hozzá a rózsáira szedett megtisztított karfiolt. A karfiolt sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítsük. Körülbelül 15 percnyi gyakori kevergetés után a sült kelbimbót is tegyük a fazékba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.

Amikor a karfiol megpuhult, botmixer segítségével pépesítsük a zöldségeket, utána öntsük rájuk a tejszínt és forraljuk vele egybe. A leves mellé pirítóst kínáljunk, vagy tegyünk félre keveset a sült kelbimbóból, amit a leves tetejére is lehet tenni, de olívaolajjal is meg lehet locsolni.