MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Tanulni soha sem késő

Tanulni soha sem késő

Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Az úgynevezett alapszakmák már kizárólag iskolai oktatás keretében sajátíthatók el.

Új szakképzési intézményrendszer várja a szakmát tanulókat 2020. szeptember 1-jétől, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltotta fel.

Fontos változás, hogy az úgynevezett alapszakmák már kizárólag iskolai oktatás keretében sajátíthatók el, és csupán ezek részszakmái oktathatók továbbra is tanfolyami keretek között. Jó néhány népszerű szakma is kikerült a jegyzékből. Az alapszakmákat ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban egy–három év alatt lehet elsajátítani. Az érettségire épülő szakmákat csak iskolai rendszerben lehet megszerezni. Az első és a második szakma, illetve egy szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak abban az esetben, ha a felnőtt szakképző iskolában tanul. A diploma megszerzése után is lehetőség van akár két képzésen is állami támogatással tanulni.

– Intézményünk hosszú múltra tekint vissza a felnőttképzés és felnőttoktatás terén, így sok tapasztalattal rendelkezik. Tudjuk, hogy a felnőttek számára a munkahely, a család és a gyermekek mellett a tanulásra fordítható idő a legkevesebb. Ugyanakkor felnőttként magasabb minőségű oktatást várnak el a jelentkezők az iskoláktól – fogalmaz Fülöp Mónika, a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. A szakember hozzáteszi, a résztvevői igényekre reagálva a képzésre jelentkezők kérhetik előzetes tudásuk felmérését. Ennek keretében olyan hozott ismereteik elismerésére is sor kerülhet, amit a jelentkező bizonyítvánnyal ugyan igazolni nem tud, így több éves munka- és élettapasztalat, vagy a családból hozott tudás elismerésével a jelentkező felmentést kaphat egy-egy tananyagegység tanórái alól. Tovább rövidíthető a tanulmányi idő, ha a résztvevő korábbi, bizonyítvánnyal igazolt tanulmányainak beszámítását kéri. Az online órák beiktatása kényelmesebbé és egyben olcsóbbá teszi a képzést a hallgatók számára. Azok, akik kimerítették az ingyenes képzési lehetőségeiket, a Vidékfejlesztési Program keretében van lehetőségük kedvezményesen újabb képzésen részt venni.