Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Tam-Bau Építőipari Kft. – egy korszakos fejlesztés, már az új központban dolgoznak

Tam-Bau Építőipari Kft. – egy korszakos fejlesztés, már az új központban dolgoznak

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Impozáns külső, 21. századi korszerű technikai, technológiai háttér.

A Tam-Bau Építőipari Kft.-t Észak-Tolna megye egyik legnagyobb építőjeként, Tamási városának meghatározó foglalkoztatójaként jegyzik. Alapító tulajdonosa, Kólya József ügyvezető igazgató neve méltán elismert az építőipari ágazatban, valamint a társadalmi élet területén felelősséget vállaló, a helyi értékeket támogató mecénásként. A folyamatosan fejlődő és bővülő vállalkozás életében nagy jelentőséggel bír az idei esztendő, amikor sok év munkájának eredményeként átadásra került a Tamási, Szabadság u. 109. szám alatt található új központ. Nagyságrendjével, modernitásával, és látványos építészeti megoldásaival korszakváltást jelent a cég életében.

– Valóban korszakváltásnak nevezhető ez a változás, 30 ezer négyzetméter területen 3500 m2 csarnok, mely a termelést és a kereskedelmet szolgálja, 1000 m2 irodai épület és a 21. századi korszerű technológiai háttér jellemez bennünket – kezdte Kólya József, akit szakmai múltidézésre kértünk. – Nagy léptékkel visszatekintve, egyéni vállalkozóként kezdtem, 1993-ig dolgoztam ebben a formában, majd ’98-ban Kólya Építési Kft-vé alakultunk, mely főbb tevékenységeit tekintve a maihoz teljesen hasonló volt. Vállalkozásunk 2004-ben avanzsált Tam-Bau Kft-vé, a cég profilját megőrizte, nevében pedig kiemelte működésünk központját, Tamási városhoz való kötődésünket. Ugyanezt a prosperálást értük meg a gazdasági fejlődés terén, a ’93-ban még egy fő alkalmazottal működő 400 négyzetméteres telephelyünkről ’95-ben költöztünk át a közel 7000 négyzetméteres Koppány-parti telephelyre, miközben a tevékenységi körünk is folyamatosan gyarapodott. Transzportbeton előállításával kezdtünk el foglalkozni, és ez az üzletágunk azóta is meghatározó.

A legkorszerűbb számítógépes rendszer vezérli és rögzíti a betonkeverés minden fázisát

– A cégtörténetben jelentős korszak volt a volt szovjet laktanya területén létrehozott telephelyük.
– Igen, húsz éven keresztül működtünk a Nyírfa utcában kialakított 27 ezer négyzetméter területen. Az önkormányzattól vásároltuk ezt meg, és alakítottunk ki minden infrastruktúrát, épületeket, gyártóüzemet a területen. A megerősödésünk első lépése volt már az odaköltözés is, nagyon sok pénzbe és rengeteg munkába került, amíg a mai formájában, saját igényeink szerint sikerült kiépítenünk. Az ott megélt két évtized meghatározó a társaság életében, hullámvölgyek és felfelé ívelő korszakok jellemezték, de tendenciáját tekintve mindenképpen a fejlődés dominált. Kellő büszkeséggel tekintek vissza erre az időszakra.

– A Tam-Bau Kft. mai arculata az elmúlt évtizedekben formálódott és teljesedett ki.
– A mai nagyságrendnek megfelelő humán és műszaki erőforrás, infrastrukturális környezet olyan alapokat teremtett meg, amely ha nem is látványos kiugrást, nagyszabású fejlődés megalapozását, hanem a kisebb, minőségi és apró fejlődési jegyekkel mérhető prosperálást, stabilitást biztosított a cégnek. A változó piaci környezetben mindez viszonylagosan kiszámítható működést tett lehetővé.

A kereskedelmi üzletág az átköltözés óta jelentős forgalomnövekedést ért el

Teljesen új transzportbeton üzemet építettek fel a legmodernebb műszaki-technológiai megoldásokkal

– Miért került sor a székhely áthelyezésére?
– A jelenlegi központunk múltja a 2015-16-os év gazdasági eseményére vezethető vissza, amikor egy önkormányzati beruházáson dolgozó fővárosi vállalkozásnak cégem felé adóssága keletkezett, egyezségi megállapodás során jutott hozzánk az ingatlan egy része. Első lépésként megpróbáltuk értékesíteni, miután nem sikerült, eldöntöttük, hogy megcsináljuk magunknak. Ennek racionalitásában nagy könnyebbséget jelentett a több mint két évtizedes építőiparban szerzett tapasztalatom. Előszöris vásároltunk még területet, így alakult ki az a 30 ezer négyzetméter alapterülete, mely optimális méretet jelent társaságunk nagyságrendjéhez mérten.

– A folyamatos működés mellett kellett végrehajtani a nagyszabású építkezést, ami jelentős forrásokat is követelt. Hogy tudták ezt megoldani?
–Tisztában voltunk azzal, hogy ez egy hosszú távú folyamat, először inproduktív beruházásként kell kezelnünk, hiszen évekig nem hoz bevételt, mindemellett tevékenységünket magas színvonalon, megfelelő minőségi előírások szerint kell végeznünk, a piaci jelenlétünket erősítve a műszaki-technológiai fejlesztéseinket sem szabad elhanyagolnunk. Sajnos a kormányzati szándékot tekintve lecsengtek a telephely fejlesztési pályázatok, így erre nem számíthattunk, ugyanakkor a különböző operatív programok, gazdaságfejlesztési pályázatok vonatkozásában lehetőséghez jutottunk. Transzportbeton üzemünket teljesen új technológiával építettük fel, a 21. századi kihívásnak megfelelő, költséghatékony termelési egység formájában.

Kólya József: „Megfelelő humán és műszaki erőforrással, infrastruktúrával rendelkezünk”

– Vagyis vadonatúj gyártórészt építettek fel. Mi a helyzet a többi terület átköltözésével?
– Először az ügyvezetés és a gazdasági vezetés, majd az építésvezetők költöztek át, a transzportbeton-gyártó teljes beüzemelése február végére megtörtént. Majd a gépműhely és az előregyártó üzem áttelepítése következett. Ehhez kapcsolódik a termékek piaci forgalomba helyezését segíti a rakatoló egység, mely számítógépes vezérléssel, emberi kéz érintése nélkül segíti a munkát, hatékony és korszerű megoldás. Sajnos a járványhelyzet miatt a lengyel beszállító cég még nem tudta üzembe helyezni, mert nem kaptak beutazási engedélyt, remélem, rövidesen sor kerül erre. Valójában csak ez van hátra. Pozitív tapasztalat ugyanakkor, hogy kereskedelmi részlegünk az új helyen, már eddig is jelentős felfutást mutatott fel.

– Újító szellemiség, folyamatos technikai- technológiai fejlesztés jellemezte mindig a Tam-Bau Kft-t. Ezt meg tudta őrizni?
– A gépi eszközök, berendezések, építési segédszerkezetek beszerzése továbbra sem maradt el, részben köszönhetően az operatív programoknak. Kotrógépek, zsalu- és állványrendszerek, a telepi technológia és betonacél-hajlítógépek beszerzése éppoly fontos működésünk szempontjából, mint a telephelyi fejlesztés. Amiről az is elmondható, hogy a fizikai áttelepülés mellett a szociális helyiségek, irodák belakása gyorsan megtörtént, és már működik a megújuló energiaforrással táplált saját hőerőművünk, mely az egész központ fűtését biztosítja. Jelenleg dolgozunk még a vállalatirányítási rendszer komplex kiépítésén, a tesztfázisában vagyunk.
–Elképesztő méretű logisztika és szervezés kellett az átköltözéshez, mindez az idei év első felében, a járványhelyzet kellős közepén.

A COVID-19 járvány idején folyamatosan szigorú biztonsági előírások mellett dolgoztak

–Véleményem szerint sikerrel vettük a Covid-19-időszakot is, munkatársaink kellő óvintézkedések, biztonsági felszerelések használata mellett dolgoztak, és senkit nem küldtünk el, dolgoztunk végig. Most érzékeljük, hogy a kormány szándékának megfelelően kivárásos időszakban vagyunk, szerződéseink vannak, és reméljük, hogy sikeresen teljesíteni tudjuk a korábbi időszakhoz hasonlóan. Önkormányzatok által elnyert TOP-programokban veszünk részt, ezenkívül az agráriumban, magánszférában is vannak jelentős munkáink, miközben figyeljük, hogy milyen közbeszerzési programokba tudunk bekapcsolódni.

– Egy korszakos fejlesztésen van túl, elégedett?
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy jól érzem magam, mert egy vállalkozó számára az elégedettség konstatálása csak pillanatnyi állapot lehet. De megnyugtat, hogy két nagyobb fiam, Viktor és Roland is szakmai stábunkat, a Tam-Bau Kft-t erősíti. Sikeresen megoldottuk az átállást, és a jövőben is az eddig követett minőségi elveink szerint működünk. 

Az előregyártó üzemben a lengyelországból származó számítógép-vezérlésű rakatológép beüzemelése a járvány miatt késik