MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Talajjavítás papírral?

Talajjavítás papírral?

agroinform.hu

Speciális talajdúsító keveréket fejlesztenek ki, amelynek alapja a papírhulladék.

A talaj szerkezetének javítását célzó kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég. A projekt egy speciális talajdúsító keverék fejlesztéséről szól, amelyet a papírgyárakban keletkező hulladékokból nyernek. Ez egy cellulóz és agyag alapú termék, azaz összetételét tekintve teljesen természetes anyagokból áll. A kísérletek során a talajtani intézet szakértőinek véleménye szerint használata növeli a talaj Ph értékét, biztosítja a humusz képződését és segít a vizet megtartani. 

A modern mezőgazdaságot zavaró három problémájára egyidejűleg nyújt megoldást az új talajjavító. A vízhiány, a savasodás és a humuszhiány problematikájára, amelyet például a növények monokultúrája okoz. Ugyanakkor megold egy másik hatalmas gondot is, ez pedig a tetemes papírhulladék kezelése, amely Lengyelországban évente fél millió tonna újrahasznosítható papírhulladékot jelent. Így a gondot okozó hulladékot értékes mezőgazdasági adalékanyaggá alakítanák át a talajminőség javítása érdekében.

Az akadémiai oktatás és az üzleti vállalkozás összekapcsolása példa a sztereotípiák leküzdésére, miszerint az egyetemi kutatásokban olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyeknek nincs sok közük a gyakorlati alkalmazáshoz, vélekedik Marek Masnyk professzor, az egyetem rektora.