Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
„Szorgalmammal és megbízhatóságommal vívtam ki helyem az építőiparban”

„Szorgalmammal és megbízhatóságommal vívtam ki helyem az építőiparban”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Rozsusa-Bau Kft.: a járványhelyzetben sem hagyták magukra a dolgozóikat.

Egy sikeres családi cég. A Rozsusa-Bau Kft. Dombóvár elismert építőipari vállalkozása, tulajdonosa, DÁVID ROLAND közel két évtizede dolgozik ebben a szakmában. Egyéni vállalkozóként kezdett, majd folyamatosan fejlesztett, növekedett és céget alapított feleségével, MOLNÁR ZSUZSANNÁVAL együtt. A 12 főt foglalkoztató társaság stabil alapokon működik, kiválói kapcsolatrendszert épített ki szakmán belül, és nagyon sok épület őrzi a kezük nyomát. A cég 2019-ben elnyerte a „Kiemelten Megbízható Vállalkozás” címet.

– Az építőiparban 2004 óta dolgozom, kőművesként végeztem a Dombóvári Udvari Vince 516-os szakmunkásképzőben. Örökmozgó, kreatív gyerek voltam, nem tartoztam a legjobb tanulók közé, az általános iskolában, tanáraim leírtak, és azt mondták: ebből a gyerekből úgy sem lesz semmi. A szakmunkásképzőben viszont már kitűnő tanuló voltam, és a szakmai tehetségem is felismerték a cégnél, ahol gyakorlaton voltam. Brigádba raktak ki, és idős kőművesekkel dolgozhattam, tőlük rengeteget tanultam. Egyfajta bizonyítási vágy élt bennem a szüleim, tanáraim és a dombóváriak felé. Bár továbbtanulni nem volt lehetőségem, de a munka közben mestervizsgát tettem – mondja Dávid Roland az indulásról. – A szüleim kétkezi munkából élő emberek voltak, szerettem volna többre vinni, egyéni vállalkozóként, az álmom egy cég volt, sok alkalmazottal és megrendelővel. Édesapámmal sokat beszélgettem arről, hogy érjem el a céljaimat a tanácsait mindig megfogadtam. Visszagondolva, nagyon bölcs ember volt, utólag minden szava beigazolódott. Azt vallotta például, hogy az ingyen kapott pénz soha nem jó, és mi még, fiam, munka nélkül pénzt soha nem kaptunk, és a hitel, a tartozás ne üljön az asztalodnál, és ne egyen a tányérodból. Akkor vásárolj, ha van pénzed, és minőséget vegyél. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy az olcsót válasszuk – mondta, mert az olcsó végül a legdrágább.

– Ezek szerint megfogadta az atyai intelmet, mert a vállalkozásának legfőbb jellemzője a megbízhatóság és a minőség.
– Igen, édesapám három éve meghalt, de az élet igazolta. Most, a járványhelyzet idején a feleségem fogalmazta meg, milyen jó, hogy nincsen adósságunk, stabil a cégünk, nyugodtan hátradőlhetünk, és várhatjuk a járvány végét. De hozzáteszem, hogy a dolgozóinkról ugyanúgy gondoskodtunk, mint korábban, hisz nekik köszönhetjük a sikereinket, és a vállalkozásunk jelenlegi helyzetét, akkor pedig a nehéz helyzetben sem hagyhatjuk magukra őket. Senkit nem küldtünk el, nem csökkentettük a bérüket, sőt még két embert felvettünk szerződéssel.

– A vállalkozás történetében voltak nehéz időszakok?
– Rögös és hosszú úton jutottunk el idáig. A kezdetekben, egyéni vállalkozóként lakossági megbízásokat teljesítettem, később a gyarapodó megrendelések miatt választottuk a társas vállalkozási formát. Sokan akadályoztak, átvertek, sok kudarc ért, többször felálltam, de ettől még erősebbé és elszántabbá váltam. 2015-ben a MAPEI indított egy pályázatot „Magyarország mesterek mestere”címmel, amit én is megkaptam. A szorgalmammal és a megbízhatóságommal vívtam ki a helyem az építőiparban.

– Említsen néhány mérföldkövet a cég életében!
– A kft-vé alakulás után 2016-ban kaptunk egy nagy megrendelést a Dalmandi Equip-test Kft. csarnoképület teljes átépítésére, generálkivitelezésére. Ennél a munkánál, mint minden munkánknál, arra törekedtem, hogy helyi vállalkozókkal, anyagbeszállítókkal össze-
fogva teljesítsük a megbízatásunkat, majd ebből a profitból vásároltuk meg a Dombóvár, Árpád utcai ingatlant. Ezen a telephelyen irodát, étkezőket, öltözőket, tanműhelyeket alakítottunk ki, hogy dolgozóinknak, ügyfeleinknek megfelelő, kulturált környezetben tudjunk fogadni. Ezenkívül szerettünk volna tanulóképzéssel foglalkozni, évekig szakmunkástanulók gyakorlati oktatását végeztük itt. A másik fontos irány a gépesítés, eszközpark fejlesztése volt. Az elmúlt évben is frissítettük a gépparkot, két új platós autót vásároltunk, valamint egy többfunkciós, elöl-hátul dolgozó földmunkagépet. Ezt a gépet targoncaként is használjuk a raklapos áruk lerakására, és ha a megrendelőnk hely szűkében van, akkor telephelyünkön is el tudjuk raktározni a szükséges anyagokat felhasználásig. Mérföldkőnek tekintem azt a változást, amikor állandó műszaki előkészítőt alkalmaztunk a vállalkozásnál, aki a felméréseket, árajánlatokat készíti, ma már társtulajdonos a cégben. Irodai munkára is felvettünk egy ügyintézőt, ezzel sok gond lekerült a vállamról, és a munkákra, a logisztikára, és az ügyfelekre tudtam koncentrálni.

– Milyen megbízások jellemzik a vállalkozást?
– Nem válogatunk, a kisebb munkákat is elvállaljuk. Tavaly például három családi ház átépítését, bővítését végeztük el generálkivitelezőként, aztán egy 500 négyzetméteres mezőgazdasági szociális éépületet alakítottunk át, de azt is elvégezzük, ha csak gépi vakolást kér a megrendelő. Az építőiparban vannak várakozási idők, az egyes munkafázisok közötti időszakok, és az időjárás is befolyásolja a munkát, ezt próbáljuk mindig összhangba hozni, így összességében két héten belül vállalunk bármilyen volumenű munkát. Most például Gunarasban az ifjúsági tábor felújítására, akadálymentesítésére, és egy teljesen új közösségi ház kivitelezésére kaptunk megbízást. Ezt megelőzően már több kisebb-nagyobb munkára is szerződtünk idén.

– Az építőiparban nem könnyű lépést tartani, nagy a verseny…
– Így van, mégis vannak a piacon cégek, akikkel együtt tudunk működni. Hiszek az összefogás erejében, és szívesen veszem azokat a megkereséseket, akik minőségi és korrekt munkát nyújtanak, és a munkájukért garanciát vállalnak. Ez a felelősségteljes hozzáállás jellemző cégen belül is. Szakmailag felkészült szakembereink ismerik a korszerű technológiákat, és sokat elmond, hogy állandó a kollektíva, nem cserélődnek a munkatársak. 2019-ben a cég 2 fő gyakorlati oktatót iskoláztatott be, ahol sikeres vizsgát tettek az indulók. Fontos a jó munkahelyi légkör. Családbarát munkahelyet szerettem volna kialakítani, és azt gondolom, sikerült!

– Ha mérleget von, mit tart a legfontosabbnak eddigi életében?
– A családom a legfontosabb. Két gyermekünk van, a kicsi 4 éves, ő már élvezi a megváltozott életünket. A nagyobb fiam 15 éves, sajnos az első hat évet elveszítettem az életéből, mert Németországban, és Ausztriában vállaltam munkát, hogy előbbre jussunk, a hiteleinket fizessük ki, és a céljaink eléréséhez tőkét hozzunk létre. Most próbálom pótolni a kiesett időt, a közös hobbink, a horgászat mellett elvárásokat is támasztani felé. Már 7. osztályban nyáron és az őszi szünetben dolgozott, és büszke volt rá, hogy megvette a kiválasztott sportcipőt. Persze ott vagyunk mögötte, segítjük, de remélem, hogy ezt a szemléletet magáévá teszi. Egyébként most ballag a 8.osztályból és a kiválasztott szakma amire jelentkezett: kőműves. Sikerült eljutnom oda, hogy délután négy órakor hazamegyek, és a családommal töltöm a legtöbb időt, és van mit átadnom a gyermekeimnek. A szakma tiszteletét, és a szorgalom, a hozzáértés, a megbízhatóság alapvető értékeinek megbecsülését.
Ezért vagyok büszke arra, hogy 2019-ben a Rozsusa-Bau Kft. elnyerte a „Kiemelten Megbízható Vállalkozás” címet.

Címünk: Rozsusa-Bau Kft. 7200 Dombóvár, Árpád u. 24. • Tel.: 06-30/670-1078 • www.rozsusa-bau.hu