Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Százhatvan százalékkal drágult a faanyagok ára

Százhatvan százalékkal drágult a faanyagok ára

telex.hu

Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett az ár.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített friss felmérés szerint a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett 2021 első felében 2020 végéhez viszonyítva, derült ki az ATV riportjából. Nem csak a faanyagokat érinti a drágulás: a hőszigetelő anyagok ára például 45 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig átlagosan 35 százalékkal nőtt országosan.

Tibor Dávid, az ÉVOSZ építőanyag-gyártó tagozatának elnöke azt mondta, hogy a környező országokban is hasonló mértékben nőttek az építőipari árak. Fa-, acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végigment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árát, magyarázta. Egyes termékek esetében elindult egyfajta árcsökkenés is, de nem a korábban tapasztalt árrobbanással megegyező mértékben és ütemben.

A drágulásnak főként nemzetközi okai vannak, de szerepet játszanak benne az otthonteremtési (lakásfelújítási) támogatások vagy az áfacsökkentés is. A fogyasztóvédelem nemrég közölt vizsgálata szerint átlagosan négyből három kereskedőnél emelkedett az építőanyagok ára az elmúlt hónapokban, több termék ára is 80-120 százalékkal nőtt, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke pedig vadnyugatinak nevezte az építőanyag-piacon uralkodó állapotokat. Orbán Viktor július elején arról beszélt, hogy októbertől kiviteli tilalom lesz érvényben az építőiparban, a kormány többek között ezzel próbálja megfékezni az építőanyagok drágulását, de tervben van az „extraprofitadó” bevezetése is.