Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Százezer magyar vesztette el az állását a koronavírus-járvány miatt

Százezer magyar vesztette el az állását a koronavírus-járvány miatt

mfor.hu

Ennyivel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma május és február vége között a munkaügyi hivatalok adatai szerint.

A valóság ennek akár többszöröse is lehet, mivel nagyon sokan lehetnek olyanok, akik nem felelnek meg az álláskeresői státusz kritériumainak.

Megérkezett a legfrissebb, májusra vonatkozó munkaügyi statisztika, mely az állástalanná válók számának további emelkedésére utal. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 363 268 regisztrált álláskereső volt Magyarországon májusban, vagyis 32 534-gyel emelkedett a számuk egyetlen hónap alatt. Bár a növekedés mértéke jelentős, némi enyhülés mutatkozik áprilishoz képest, akkor ugyanis 49 461-en jelentkeztek a munkaügyi hivataloknál a regisztráció és az álláskeresési járadék igénybevétele miatt.

Ha a járvány idejének egészét nézzük, akkor május vége és február vége között 99 268-an veszítették el a munkájukat hivatalosan. Ennyien voltak azok, akik regisztrációért folyamodtak, a számuk azonban könnnyen lehet ennél jóval magasabb is. Az álláskeresői státusz ugyanis nem jár automatikusan, bizonyos feltételeknek meg kell felelni ahhoz, hogy egy állását elvesztő személy regisztráljanak és megkapja a három hónapig érvényes álláskeresési járadékot.

A májusi több mint 363 ezer álláskereső ötéves csúcsnak felel meg. Ennél többen legutóbb 2015 júniusában voltak regisztrálva, 366 ezren.

4000 fővel 72 ezerre emelkedett a szociális támogatásban részesülők száma előző hónaphoz képest,
7000-rel többen élnek a semmiből, ellátás nélkül, 159 ezren voltak,
a tartós munkanélküliek száma pedig 2000-rel 77 ezerre emelkedett áprilishoz képest.

Nominálisan a legnagyobb növekedés a szakképzetlen állástalanoknál mutatkozott, 111 ezren voltak az áprilisi 103 ezer után.

Három hónap alatt 8614 dolgozót építettek le a cégek

A csoportos leépítéssel elbocsátott dolgozók száma áprilisban a 2009-es válság idején látott szintet ütött meg, több mint 5200 alkalmazottól váltak meg a cégek ilyen módon. A leépítési hullám pedig májusban is folytatódott. A friss statisztika szerint további 2262 embert építettek le a cégek, amivel együtt két hónap alatt 7516 alkalmazott volt csoportos leépítésben érintett. Ha ehhez hozzávesszük a márciusi - még nem kiugró - adatot, mely 1098 érintettről árulkodik, akkor

a koronavírus-járvány első három hónapjában 8614 dolgozót építettek le a vállalatok.