Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Sövénynek kitűnő: vörös korallberkenye

Sövénynek kitűnő: vörös korallberkenye

agrarszektor.hu

Ha tavasszal hirtelen megindulnak vörös hajtásai, őszre már egymást érő cserjékkel kell számolnunk.

A korallberkenye egy örökzöld cserje, amelyet kiegészítőnövényként és önmagában díszítőelemként is használhatunk az udvaron, előkertben vagy erkélyeken, kaspóba ültetve. Leggyakrabban korallberkenye sövény létrehozására használják, ám a korallberkenye metszése (gömb alak, fácska stb.) sem ritka, bármilyen mutatós alakban elrendezhetjük.

A korallberkenye 2-4 méter magasságúra nő, 8-15 cm nagyságú, lándzsa alakú, fényes levelei fiatal korukban élénk lángvörösek, később bronzra váltanak, majd bezöldülnek. Virágai fehérek, belőlük élénkpiros bogyótermés fejlődik ki, ami mérgező!

A napos, félárnyékos helyeket kedveli, vízigénye közepes. Ha nagyon árnyékos helyre ültetjük, azt is elviseli, ám kevesebb virágot bont. Fiatal korában érzékeny a szárazságra és a fagyra: nyáron öntözzük gyakran, az első 1-2 telén takarjuk be a töveket, nehogy elfagyjanak. Később, ha öregebb lesz, viszonylag igénytelen növénnyé válik. Nincs különösebb talajigénye, kártevői, kórokozói nem ismertek.

Ha kerti korallberkenye sövény ültetését tervezzük, vagy kerítést szeretnénk belőle létrehozni, a korallberkenye töveket ültessük 80 cm távolságra egymástól. Ássunk ültetőárkot/ültetőgödröket, azokat töltsük fel vízzel, s várjuk meg, míg elszivárog. A kikerült földbe keverjünk bele kb. 10%-nyi komposztált trágyát, ebben az iszapos közegben ültessük el töveiket. Ültetés után locsoljuk szorgalmasan, a földben keletkezett kis levegőbuborékok kiszorítása céljából.
Kifejezetten gyorsan nő: ha tavasszal hirtelen megindulnak vörös hajtásai, őszre már egymást érő cserjékkel kell számolnunk, ha sövényt ültettünk belőle.