MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Saját királyságot alapított, és annak rendszámtáblájával autózott egy izraeli férfi

Saját királyságot alapított, és annak rendszámtáblájával autózott egy izraeli férfi

player.hu / Csordás Gábor

Yashar-El királya szerint így néz ki az állam diplomatarendszámtáblája.

Sosem hallott még Yashar-El királyságáról? Nem csoda, hiszen egy olyan képzeletbeli mikroállamról van szó, amit még senki sem ismert el, ezért nem a legjobb ötlet annak útlevelével és rendszámtáblájával autózni Izraelben.

Az izraeli rendőrség a minap megállított egy Dacia Dustert, rajta egy olyan rendszámtáblával, amihez foghatót még sosem láttak. Az autóban ülő férfi azt állította, hogy Yashar-El királya, amihez átadta diplomataútlevelét is, és bár a rendőrök még sosem hallottak erről az államról, elengedték a férfit. Utána azonban alapos nyomozást indítottak az ügyben.

Kiderült, hogy Yashar-El képzeletbeli országát a 48 éves Shay Karamosta alapította, miután úgy döntött, nem ismeri el az izraeli kormányt, és függetleníti magát az államtól. Olyan mikroszkopikus méretű országról van szó, hogy csupán a férfi két ingatlanjára terjed ki: az egyik a postahivatal, a másik pedig a konzulátus.

A képzeletbeli államot egyébként Izrael egyik régi neve után keresztelték el, és a férfi nagyban játszott, a királyságához tartozó útleveleket és rendszámtáblákat gyártott, ezeket meg is találták, amikor a rendőrök rövid nyomozás után becsöngettek nála. Nem volt nehéz felderíteni az ügyet, mert Karamosta egy internetes videóban kiáltotta ki a függetlenedését.

Az izraeli rendőrség végül hamis dokumentumokkal és rendszámtáblákkal való visszaélés, valamint a rendőri munka akadályozása miatt tartóztatta le Karamostát és társát. 

(Képek: Israeli Police, Getty Images)

https://player.hu/auto-motor-2/yashar-el-kiralysag-rendszamtabla