MENÜ
2024. július 16.
Valter
Saját készítésű, MI-alapú puska – rendőrségre került a török diák

Saját készítésű, MI-alapú puska – rendőrségre került a török diák

raketa.hu/Pőcsze Balázs

Saját mesterséges ilntelligencia-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz.

Egy török diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre, ám lebukott. Pedig egy műegyetemi helyet a teljesítménye alapján fenn kéne tartani neki.

A rádió hőskorában az LGT elbeszélése szerint "egy ügyes diák detektoros vevőt fabrikált". Jó száz évvel később, és párezer kilométerre keletre, Isparta körzetben, Törökországban az ügyes diákok már egészen mással kísérleteznek az Ars Technica cikke szerint. A hírben szereplő fiatalember vagy hölgy ugyanis annyira biztosra akart menni a felvételijén, hogy nem elégedett meg azzal, hogy puskát írjon magának, vagy hogy a telefonját nyomkodja a pad alatt:

egy egész, MI-alapú puskázó rendszert állított össze, ám olyan gyanúsan viselkedett, hogy végül a rendőrségen kötött ki.

Azt ugyan nem árulták el a hatóságok, hogy a ChatGPT, a Gemini vagy épp a Claude válaszolt-e a kérdésekre a fiatal helyett, de azt igen, hogy az alkalmazott kütyük mit tudtak. A kérdések beolvasásáért egy inggombnak álcázott, miniatűr kamera felelt - amint arról többször beszámoltunk a Rakétán, a legtöbb nagy generatív mesterséges intelligencia különösebb gond nélkül olvas be, alakít szöveggé, és értelmez képi információkat. Azért, hogy a rögzített felvételek eljussanak az MI-hez, egy cipőtalpba épített modem felelt. Végül a helyes válaszok az elkövető fülhallgatójára érkeztek meg, ami szintén nem jelent túl nagy kihívást az ilyen szoftvereknek. A Daily Mail egy videót is közölt egy rendőrről, amint bemutatja a rendszer működését - hogy ez elrettentő-e, vagy inkább kiváló reklám a feltalálónak, nehéz eldönteni.

Azt nem tudjuk, hogy hány pontot szerzett a diák, mielőtt lebukott, ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mesterségesintelligencia-alapú szoftverek sok tantárgy esetében képesek jól vagy kiemelkedően teljesíteni. A Rakétán korábban írtunk arról, hogy a ChatGPT majdnem átcsúszott egy orvosi vizsgán, vagy hogy kis híján aranyérmes lenne a Matematikai Diákolimpián a DeepMind mesterséges intelligenciája. Az Apple pedig nemrég mutatta be a fejlesztői közösségének a számológép alkalmazásuk MI-vel felturbózott változatát, ami már lefirkált egyenleteket is megért és megold.