MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Rómaiak kedvence volt, aromás és gyógyít

Rómaiak kedvence volt, aromás és gyógyít

vince.hu

Sokak szerint az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb fűszer, ráadásul számos jótékony hatással is bír.

A szumák egy a szömörcék családjába tartozó vadon nővő cserje, a Közel-Kelet gyér termőtalaján is remekül megél, de Olaszországban, Szicíliában is felbukkan. A növény maga a pisztácia, a kesudió, a mangó és a masztix rokona. Szumákfákkal leggyakrabban a Földközi-tenger térségében, Afrikában, Ázsiában és Észak-Amerikában találkozhatunk. Fontos tudni, hogy a szumák bizonyos fajtái mérgezőek, ezért nem érdemes saját szakállra szedegetni őket a bokorról, inkább boltban vásároljunk ellenőrzött terméket – hívja fel a figyelmet a fűszert bemutató Serious Eats.

A név az arab „summaq” szóból származik, ami magyarul vöröset jelent. Mivel a szumák különböző fajtái több kontinensen honosak, a pontos eredetét nehéz megállapítani. A gyümölcsét az ókori és a középkori Európában és a Földközi-tenger környékén nemcsak fűszerként, hanem festékként és gyógyászati célokra is használták. A rómaiak is ismerték a szumákot, egyfajta csípős ízforrásként tekintettek rá, mielőtt a citrom utat talált volna magának Európába. Az 1. században, Néró korában élt Pedanius Dioscorides nevű görög orvos a De Materia Medica című művében gyógyszerként és fűszerként mutatja be. Előbbi minőségében vizelethajtásra, utóbbiban friss húsok ízesítésére ajánlja.

Az észak-amerikai őslakosok a szumákot szintén betegségek kezelésére, valamint frissítő szumákos „limonádé” készítésére is használták. Észak-Amerikában már évezredek óta nőnek szumáknövények, és bár más fajról van szó, mint a mediterrán térségben található testvéreik, kinézetük igen hasonló. Ma azonban a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható szumákot a Közel-Keletről importálják.

HOGY TEREM A FŰSZER?

A szóban forgó termést betakarítják, majd napon szárítják. Egészben is megvásárolható, leggyakrabban mégis durva porrá őrölve árulják fűszerként. Egyes termelők az őrölt szumákot egy kis búzaliszttel keverik, hogy a savanyúságot megszelídítsék.

Míg korábban csak nagyon speciális, közel-keleti termékekre szakosodott piacokon és boltokban lehetett szumákot vásárolni, az utóbbi években már a hagyományos élelmiszerboltokban is megjelent. Itthon is kapható, nagyjából 1000 forintot kell kifizetni egy 100 grammos kiszerelésért.

A szakértők szerint azonban érdemes a speciális piacokat felkeresni, hogy biztosak lehessünk abban, a legjobb minőséget kapjuk. A minőség egyik legbiztosabb jele a jellegzetes élénk bíborvörös szín. Ez azt jelzi, hogy a bogyókat éretten szedték és az őrlésükre is csak nemrég került sor.

Mint a legtöbb fűszert, a szumákot is hűvös, sötét és száraz helyen, például szekrényben vagy fiókban kell tárolni. A jó minőségű szumák akár egy évig is tárolható, addig képes megőrizni az ízét.