MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Robot mondja az esti mesét

Robot mondja az esti mesét

startlap.hu

Mesélő robot altathatja a jövőben gyermekeinket.

Ha mi kifogytunk a mesékből, akár be is válhat, hogy robot meséljen a gyermekünknek. Codinak hívják a mesélőgépet, aki akkora, mint egy középtermetű kutya. A mesterséges intelligencia segítségével nem csak történeteket tud mesélni életkor szerint, hanem énekel is a kicsiknek. A különböző mesékhez profi színészek hangjait válogatták össze.

A robotok már rég beléptek az életünkbe, s mi még sehol sem vagyunk ahhoz képest, ahol mondjuk Japán áll. Ott a háztartási robotok jelenléte nem valamiféle 22. századi jelenség, hanem sok esetben hétköznapi felszereltség.

Náluk a Codi oktatási célú robot sem lógna ki a sorból. Az alig 23 centi magas gépnek egyetlen fő feladata van: szórakoztatni a gyerekeinket, de leginkább megtornáztatni az agyukat. Mégpedig mesékkel.

Összesen kétszáz mesét, tanmesét, történetet és dalt tápláltak bele. Ha egyszer elkezdi a mondókáját, egyfajta interaktív pajtásként órákon át lefoglalja a csöppségeket. Azt senki sem állítja, hogy ember helyett jobb, ha gép kommunikál a gyermekkel és tágítja a képzelőerejét. Azonban annál biztosan többet érnek az általa elmondott mesék, mintha a kicsik a tévéből vagy telefonon kapják őket.

A robotnak mindenképp meg kell adni a gyerek életkorát, akinek mesélni fog, hisz ez alapján választ neki történetet. (Egyéves kortól ajánlják a használatát.) A mesterséges intelligenciának hála, hangfelismerő rendszer is működik benne, így megjegyzi az egyszer hallott emberi hangokat. Fülhallgatót is adnak hozzá, így a gyerekek magukban is tudják hallgatni a sztorikat.

A hangja kulcsfontosságú, úgyhogy olyan színészeket választottak ki mesélőnek, akiknek komoly gyakorlata van a szinkronizálásban, mesélésben. Ami szintén fontos: itt, akárcsak a hangoskönyvnél, nincs reklám, csak nyugtató hangon elmondott történetek, kellemes zenék.

Codi tud világítani is, és fel is lehet őt öltöztetni, mint egy babát. Egyelőre magyar nyelven nem kapható.