MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Rengeteg diák külföldön folytatja tanulmányait

Rengeteg diák külföldön folytatja tanulmányait

hvg.hu

Van olyan gimnázium az országban, ahol a végzősök fele külföldre ment továbbtanulni.

A 2019/2020-as tanév végén az Eötvös József Gimnáziumban minden ötödik, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban pedig minden harmadik érettségiző külföldi egyetemre iratkozott be – írta meg a HVG és a hvg.hu oktatási szakportálja, az Eduline. A portál szerint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban ugyancsak 33 százalékra tehető a tanulmányaikat külföldön folytató diákok aránya.

A cikk szerint alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) az elmúlt egy évben is nagyot nőtt a külföldön továbbtanulók aránya: míg 2020-ban a végzettek 37 százaléka választott magának külföldi egyetemet, idén már minden második, az érettségizők 49 százaléka döntött így. A BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban is hasonlóak az arányok. A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a végzősök 30-35 százaléka felvételizik sikeresen külföldi felsőoktatási intézménybe.

„Sok olyan tanulónk van, aki – miután ezen a vizsgán jó eredményt ért el – beiratkozhatott a világ legjobb egyetemeire, például a Harvardra, a Yale-re, a Sorbonne-ra, a Cambridge-re, a Humboldt-ra” – mondta Hutai László, a Karinthy igazgatója a HVG középiskolai rangsorának nyilatkozva.

Az Eduline arról is ír, hogy kifejezetten sok magyar hallgató tűnik fel a legjobb brit felsőoktatási intézményekben. A 2020-as nemzetközi informatikai diákolimpia ezüstérmes csapatából ketten például Cambridge-ben, ketten az ELTE-n tanultak tovább, az idei, szintén érmeket begyűjtő indulók közül van, aki a világ 150 legjobb egyeteme között emlegetett hollandiai Catholic University of Nijmegen képzésén tanul tovább.