MENÜ
2024. május 23.
Dezső
Rejtélyes haláleset

Rejtélyes haláleset

termeszeti.hu

Félelmetes legenda övezi a megláncolt tölgymatuzsálemet.

Az Egyesült Királyság középső részén, Staffordshire megyében egy rejtélyes, sőt félelmetes fát találunk. A tölgymatuzsálem ágait nehéz vasláncok ölelik körbe.

Nem csoda, hogy az Alton városa mellett növő fa köré már számos ijesztő történet szövődött.
Állítólag valamikor az 1830-as években, egy napon, amikor Shrewsbury grófja hazafelé tartott, egy kéregető asszony állította meg a kocsit az út közepén, aprópénzt kunyerálva a férfitól. A gróf durván átnézett a nőn és arra utasította a kocsist, hogy gyorsan haladjon tovább. Az asszony megátkozta a férfit, hogy valahányszor leesik egy ág az útszéli varázslatos tölgyről, a gróf egy családtagja is haljon meg.

Ugyanezen az éjjelen hatalmas vihar kerekedett és a fa egyik ága letört. Ahogy az asszony megjósolta, a gróf egyik családtagja is vele halt rejtélyes körülmények között, ami érthető módon megrémítette a nemest. Annak érdekében, hogy ne történjen újabb tragédia, a férfi utasította a szolgáit, hogy nehéz láncokkal rögzítsék a fa ágait.

Természetesen a történetet azóta számtalan változatban mesélik és meglepő módon a mai napig sokan hisznek benne. Legutóbb 2007-ben esett le róla ág, azonban szerencsére egyetlen családtag sem vesztette életét.

Többen azt mondják, hogy első pillantásra látszik, hogy a láncok vagy 200 évesek, ezért elhiszik a hátborzongató történetet. Mások arról számolnak be, hogy az egész helynek van valami különös, sötét, barátságtalan atmoszférája.

2008-ban a BBC is szentelt egy cikket a különös fának, ami ismét felborzolta a kedélyeket, és újra életre keltette a köré fonódó történeteket. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul az is, hogy még senki nem tudott más, racionális magyarázattal előállni, hogy vajon mit keres egy vastag, régi lánc a fa körül. Vannak, akik azt állítják, hogy a helyiek tették oda, hogy megakadályozzák a fa szétesését, de igazából senki sem tudja, hogy ez pontosan mikor történt, és ki végezte el. Ráadásul kötelekkel körbevenni sokkal egyszerűbb lett volna, ezért ez az elmélet sem tűnik teljesnek.

 

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Gary Rogers/Geograph.org.uk (CC BY-SA 2.0)