MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Rasszista négercsók?

Rasszista négercsók?

szeretlekmagyarorszag.hu

Eltünteti a boltokból a „négercsókot” egy svájci üzletlánc a rasszizmus vádja miatt.

Évek óta harc folyik egy édesipari termék ellen, még petíciót is indítottak ellene. Ezért a svájci Migros üzletlánc boltjaiból eltűnik a "mohrenkopfe", vagyis a "négerfej", "mórfej" nevű édesség - írja a Huffpost Italia.

A Mohrenkopf, Mohrenkopfe - Tête de Nègre - egy, a 19. század végén született, étcsokoládéval bevont édesség. (Magyarországon ehhez hasonló az ostyalapra helyezett, ízesített, csokoládéval bevont tojáshab, a négercsók, aki negerkuss, schokokuss néven ismert német nyelvterületen.)

A "Mohrenkoepfe" nevét sokan rasszistának ítélik, és a gyártót is arra kérték korábban, hogy nevezze át a terméket, ám nem voltak hajlandóak rá. A kérések ellenére a gyártó soha nem akarta megváltoztatni nevét.

George Floyd halála és az azt követő rasszizmus és faji megkülönböztetés elleni tiltakozás azonban arra késztette a Migros áruházláncot, hogy lépjen. Szűkszavú Twitter-posztjukban azt írták, hogy a jelenlegi vita után úgy döntöttek, eltávolítják a terméket a választékból. Azt írták, tisztában vannak vele, hogy ellenvéleményeket szül majd a döntésük.

A lépés kizárólag a Dubler Mohrenkopfe nevű termékére vonatkozik, más gyártók hasonló vagy ugyanilyen édességeit, amelyek új nevet kaptak, nem érinti.