Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Pompásan takar és gyönyörködtet – növényi kerítések

Pompásan takar és gyönyörködtet – növényi kerítések

otthonokesmegoldasok.hu

Vegyük körbe magunkat olyan zöldellő növényekkel, amelyek a külvilágot is kizárják.

Teljes nyugalomra vágysz a kertedben? , téged pedig gyönyörködtetnek majd. Ezekből válogass!

Bambusz Kezdjük a bambusszal! Ez a növény ugyanis úgy ad modern hangulatot a kertednek, hogy vizuálisan még meg is nyújtja felfelé. Nagyon jól mutat például medence vagy kerti tó közelében. Az egyik legnagyobb félelem a bambusszal kapcsolatban, hogy nehéz kordában tartani, és ha nem figyelünk eléggé, könnyen elburjánzik. Az igazság azonban az, hogy vannak olyan fajtái – például a Fargesia –, melyeknek csomós gyökerei vannak, és sokkal lassabban nőnek, mint engedetlen rokonaik.

Kaktusz Bár valószínűleg nem olyan kézenfekvő megoldás, de nyugodt szívvel ajánljuk ezt a szúrós zöldséget is kerítésnek a kertbe, hiszen váratlan, egyszersmind nagyon vagány összhatást kelt a maga szoborszerű alakjával. Ráadásul – mint köztudott – a meleg, száraz időjárást nagyon jól viseli, ezért a napjain tikkasztó nyarai nem tehetnek kárt benne.

Örökzöld puszpáng A puszpáng az egyik legfelkapottabb kerti dísznövény napjainkban. Nem véletlenül. Örökzöld, jól formázható, és tökéletesen mutat bármilyen növénytartóban. De a földbe ültetve is kísérletezhetünk vele, megidézve ezzel az angol kertek hűvös eleganciáját. Viszont csak akkor essen erre a választásunk, ha nem a magasság az elsődleges szempont a kertrendezésnél.

Mű puszpáng Ha mégis ragaszkodnál a puszpánghoz, de fontos, hogy a sövény magassága is, csalj egy picit: válassz mű puszpángot. Azon túl, hogy “konyhakészen” viszed haza, még vesződnöd sem kell azzal, hogy időről időre visszavágd.

Fagyal Folytassuk a sort egy másik örökzöld növénnyel, a fagyallal. Ez a nem túl kényes cserjefajta ráadásul meglehetősen gyorsan nő, és felfelé nyúlik, ezért ha viszonylag rövid idő alatt szeretnél sövényt a kertbe, bátran tedd a voksod erre. Viszont ez az egyik hátránya is: kevéssé tömörül össze, ezért inkább fallal együtt működik jól, önmagában nem feltétlenül takar megfelelően.

Tuja Ha van időd és türelmed megvárni, hogy elültetett növényeid elérjék a megfelelő magasságot (és szélességet), szíves figyelmedbe ajánljuk a tuját. Viszont nem csupán idő kérdése, hogy bevállalod-e ezt a rendkívül dekoratív fafélét, mert ennek bizony van helyigénye.

Ciprusfa Nincs még egy olyan méltóságteljes sövénynek való növény, mint a ciprusfa. Magas és karcsú, így kiválóan alkalmas arra, hogy sorfalat képezzünk belőle. Annak ellenére is nagyon népszerű fafajta ez, hogy élettartamát tekintve lényegesen rövidebb ideig él, mint a többiek. Az a 10-20 év azonban, amit a kertünkben tölt, kárpótol ezért bennünket.

Futónövények Végül nézzük a futónövényeket. A szakemberek elsősorban akkor javasolják ezeket, ha már meglévő kerítésünk nem takar teljesen. Az iszalag például tökéletes megoldást jelent erre, hiszen gyorsan benövi és virágba borítja a kerítéslécek közötti réseket. De légy résen: nevükből is következően ezek a növények pillanatok alatt kifuthatnak az ellenőrzésünk alól, és egy adott pontot túl nehéz már visszaszorítani őket. Fontos tehát, hogy folyamatosan rajta tartsuk a szemünket és a metszőollónkat a kerítésen!