MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ötvenéves a Volkswagen K70

Ötvenéves a Volkswagen K70

autoszektor.hu

„Szeressük a VW K70-et – mert teljesen új fejezetet nyit a VW számára!”

E reklámszlogennel érkezett ötven évvel ezelőtt a piacra a Volkswagen K70. Vízhűtésével, elsőkerékhajtásával és modern formavilágával e középkategóriájú limuzin új korszakot nyitott a Volkswagennél.

1970. október 20-án egy salzgitteri sajtótájékoztatón mutatta be a Volkswagen az új K70 modelljét és a kifejezetten számára létesített gyárat. A sajtóközlemény bevezetője szerint: „Egy új Volkswagen, amely minden eddigitől eltér – ez a VW K70.” A lépcsőshátú limuzin valóban számos tekintetben jelölt ki új irányt, a Volkswagen pedig új és sikeres korszak küszöbére ért e modelljével.

Technika

A K70 vízhűtésű motorjával és elsőkerékhajtásával a Volkswagen a márka számára teljesen újszerű hajtásrendszer-koncepcióra váltott, amely később a Passat és a Golf sorozatokban is sikeresnek bizonyult. A K70 független kerékfelfüggesztéseivel a korszerű elvárásoknak is megfelelő futóművel rendelkezett, míg szokatlanul hosszú tengelytávja különösen tágas beltér kialakítását tette lehetővé és színvonalas menetkényelmet biztosított.

Biztonság

Minden kényelem mellett az aktív és passzív biztonság is meghatározó tényezőnek számított. Az olyan megoldások, mint a megerősített utascella, az első és hátsó gyűrődőzónák, a hátul, védetten elhelyezett üzemanyagtartály, valamint a minden üléshelyhez már alapkivitelben kialakított biztonságiöv-előkészítés mércéül szolgáltak e téren.

Formavilág

Nem utolsósorban a még ma is modernnek ható, letisztult vonalvezetésű és célszerű formák is jövőbemutatóak voltak. A lépcsőshátú limuzint Claus Luthe, kora egyik legjelentősebb autótervezője alkotta, munkája számos eleme a Volkswagen későbbi modelljein – mint a Golf és a Polo – is megjelent.

Már a kezdetektől meggyőződéssel

Karl-Günter Queißer azok egyike, akik már az első naptól végigélték a K70 születését és az áttörést a Volkswagennél. A ma már 79 éves szakember 1970-ben az új salzgitteri üzem fényezőjeként kezdte pályafutását a Volkswagennél, s még jól emlékszik az első évekre, amely az új kezdetek és a változások időszaka volt. „Valami egészen különleges dolog volt” – foglalja össze a K70 jellemezte időket.

Vízhűtésével és elsőkerékhajtásával, négy ajtajával és mindenekelőtt mind utas-, mind csomagterének szenzációs térkínálatával az autó őt is gyorsan meggyőzte és már 1971 őszén megvásárolta első K70 modelljét. Addig Bogárral járt – a változás pedig hatalmas volt. Három K70 után egy Volkswagen Golf került a garázsába: „Az élet mindig megy tovább” – vallja a szakember, aki üdvözli és örömmel éli meg a változásokat.