MENÜ
2025. november 20.
Jolán
Önellátás

Önellátás

Takács Zsuzsa • fotó: pixabay.com

Sokan ott rontják el, hogy nem kérnek szakmai segítséget, így pénzt, időt, energiát veszítenek a sikertelen próbálkozásokkal.

A saját zöldség és gyümölcs mindig finomabb. Inspiráló írást olvastam Fóris Anna okleveles kertészmérnökről, akinek küldetése, hogy visszavezesse az embereket a földhöz, de józanul, szakmai alapokon. Mint mondja, fontos, hogy az önellátás ne divat legyen, hanem megalapozott döntés, az önfenntartást megalapozó vállalkozás pedig megfelelő stratégia szerint épüljön fel. Mindennek a kulcsa a tudás. Sokan ott rontják el, hogy nem kérnek szakmai segítséget, így pénzt, időt, energiát veszítenek a sikertelen próbálkozásokkal – idézi az agroinform.hu a szimpatikus fiatal hölgyet, aki saját életéről, tapasztalatáról is szívesen beszél. Könnyű eltévedni az interneten, tele van egymásnak ellentmondó információkkal. Ezért hozta létre a Profi(t) Kiskert Programját, mellyel a kiskerttulajdonosokat segíti, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni a kertjükből – élelmiszerekben, bevételben, időbeosztásban és örömben egyaránt. Gyakran emlegetjük, hogy a 2000-res években, Medinára költözve egy tanárnő mutatott példát, tanította a helyieket, hogyan termesszenek paprikát, krumplit. Mindenki várta a csilingelős autót, vagy a boltban vette meg a zöldséget. Régen elképzelhetetlen volt, hogy a családi házak konyhakertjében, falusi házak udvarán ne termeljenek, azonban egy generáció sem kellett, és elveszett ez a fajta készség. Amit visszahozni nehéz, de nem lehetetlen. Kényszerből, életfelfogásból egyre többen vágyódnak erre. A kertészmérnök szerint alázattal, tanulással, tervezéssel és munkával bárki célba érhet, és megéri, mert az út a kerten keresztül a szabadsághoz vezet.