MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Omladoznak a jemeni főváros világörökségi épületei a nagy esőzések miatt

Omladoznak a jemeni főváros világörökségi épületei a nagy esőzések miatt

startlap.hu

Az óváros épületei közül csaknem ötezernek beázik és 107-nek részben beomlott a teteje.

A főváros történelmi negyedeiben magasodó, jellegzetes barna-fehér színű, agyagtéglából épült házak a 11. század előttről származnak és már régóta komoly fenyegetést jelent rájuk az országban zajló fegyveres konfliktus és az elhanyagoltság.

A történelmi városok megóvásáért felelős hatóság szerint az állampolgárok ma már nem gondozzák úgy ezeket a házakat, ahogy annak idején, aminek következtében az épületek megrepedeznek, a szerkezetük meggyengül.

Az óváros épületei közül csaknem ötezernek beázik és 107-nek részben beomlott a teteje. A hatóság az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO), valamint különböző alapítványokkal együttműködve igyekszik megmentei az épületek egy részét.

Betegségek is terjednek

Idén kivételesen heves esőzések sújtják az országot április közepe óta, és a helyzet várhatóan szeptember elejéig nem változik. Az esőzések hozzájárulnak olyan betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a dengue-láz és a malária.

Az Irán támogatását élvező húszi hatóságok az UNESCO-hoz fordultak segítségért a város örökségének megóvása ügyében.

Műanyag borítást osztanak

Az elmúlt hetekben nagyjából 111 ház omlott össze részben vagy teljesen az óvárosban. Egy szanaai lakos elmondta, hogy az egyik helyi bank kezdeményezésére műanyag borítást osztanak szét a rászorulók között, hogy azzal fedjék le a házak tetejét.

A világ legsúlyosabb humanitárius válsága

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között, és a konfliktusba 2015-ben Szaúd-Arábia szövetségeseivel együtt katonailag is beavatkozott.

A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki, amelyen csak tovább ront a koronavírus-járvány.